Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vtipné nápodoby slavných uměleckých děl

Vtipné nápodoby slavných uměleckých děl
Woodova Americká gotika | zdroj: Profimedia

Jak zahnat nudu v karanténě? Třeba nějakou zábavnou akcí na webu. A když se do toho přimíchá ještě trochu umění, je úspěch zaručen.

Moskvanka Katěrina Brudnaja-Čeljadinovová a její manžel se v karanténě kvůli koronaviru prostě nudili, a tak se rozhodli vytvořit živou napodobeninu obrazu Vincenta van Gogha. Fotku pak sdíleli na sociálních sítích.

Nápad s "živými obrazy" slavných uměleckých děl, při jejichž napodobení se využije to, co je zrovna doma po ruce, se hned zalíbil. Třicátého března založila Brudnaja-Čeljadinovová na facebooku skupinu (ZDE), k níž se nakonec přidaly tisíce dalších lidí.

"Zájem byl tak velký, že jsme museli omezit kritéria na obrazy a sochy, protože jinak bychom se zalkli pod záplavou nejrůznějších scén a hrdinů z animáků, komiksů a filmů," komentuje Moskvanka zájem uživatelů.

Některé "živé plagiáty" jsou velmi nápadité, jiné bizarní, některé takové nijaké, ale všechny vyloudí úsměv, někdy i hlasitý smích. Nahradit třeba vidle ve slavné Americké gotice vidličkou, paruku toaletním papírem, Danteho bílý čepec rouškou nebo Vermeerovu dívku s perlou hafanem, případně se vtělit do postavy atleta Diskobola s pivním pupkem - to vyžaduje fantazii, humor i odvahu.

Zdroje:
Vlastní, rg.ru