Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Zdraví dítěte v dospělosti mohou rodiče ovlivnit až z 80 %

Zdraví dítěte v dospělosti mohou rodiče ovlivnit až z 80 %
zdroj: tisková zpráva

Budoucnost bez alergií a civilizačních chorob? Pomoci může nutriční programování.

Zejména výživa dětí má mnohem větší vliv na zdraví v dospělosti, než jsme tušili. Vědecké poznatky nové pediatrické disciplíny nutriční programování (ENP = Early Life Nutrition Programming) prokázaly, že vhodně volená strava v raném věku má klíčový vliv na prevenci chorob v dospělosti. Jak to funguje?

Každá buňka má mikroskopický spínač neboli epigenom. Pokud mají buňky dítěte v období těhotenství, kojení a v batolecím věku k dispozici vhodné podněty, zejména živiny, pak se tyto spínače buď správně zapnou, nebo vypnou, a ovlivňují tím aktivitu buňky. Ta se, laicky řečeno, zejména díky výživě může naučit, jak zdravě fungovat ve prospěch celého organismu.

obrazek_do_clanku_1 zdroj: tisková zpráva

Geny ovlivňují naše zdraví jen z 20 %

„Zdraví dítěte v dospělosti předurčují geny pouze z 20 %, zbylých 80 % je výsledkem vlivu okolních faktorů, tedy životního prostředí a zejména stravy v raném věku do 3 let,“ vysvětluje doc. MUDr. Jiří Bronský, Ph.D., z Pediatrické kliniky FN Motol, který pomáhá v oblasti zdravé výživy dětí vzdělávat veřejnost iniciativou 1000 dní.

Zvláště volba stravy právě v prvních 1000 dnech života dítěte (od těhotenství po batolecí věk) ovlivňuje, zda se jeho organismus bude dobře vyrovnávat s negativními vlivy vnějšího prostředí – a dokáže tak předejít třeba vzniku obezity nebo cukrovky. Výživa může dokázat ovlivnit i optimální nastartování metabolismu tuků, funkci imunity i vývoj dětského mozku.

Důležitou roli hraje také budování chuťových preferencí a zdravých stravovacích návyků v raném věku, které pak dítě ovlivní na celý život.

obrazek_do_clanku_2 zdroj: tisková zpráva

5 základních faktorů nutričního programování

Stravování podle konceptu nutričního programování dbá zejména na:

  1. Kvalitu a správnou kvantitu potravin
  2. Výživově vyvážený jídelníček
  3. Pestrost stravy s důrazem na zařazování i zdánlivě méně obvyklých potravin již v raném věku
  4. Stravu bohatou na zdravé zdroje energie
  5. Včasné odhalování potravinových alergií

Chcete-li zjistit o výživě podle nutričního programování více, přečtěte si konkrétní návody a doporučení, které připravují na webu Nutriklub.cz nutriční odborníci a pediatři.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma