Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Zázračné doplňky stravy, po kterých se (ne) hubne. Díl druhý

Zázračné doplňky stravy, po kterých se (ne) hubne. Díl druhý
zdroj: tisková zpráva

Kdyby existovala hitparáda toho, jak snadno vydělat na lidské hlouposti i touze po kráse, přípravky, zaručující zhubnutí - nejlépe bez námahy a omezení spotřeby jídla - by určitě byly v čele. Na druhou stranu jsou ovšem lidé, kteří přísahají, že po některých opravdu zhubli. Na to jak to s nimi tedy je, odpovídá Ing. Iva Veselá, nutriční terapeutka Výživové poradny Food-Life.cz a kliniky Asklepion.

„Klíčová je pravidelnost pokrmů a vyváženost jídelníčku. Ti, kteří v průběhu dne vynechají jedno či více jídel, obvykle pocítí hlad v pozdních hodinách a mnohdy se přejedí. Bohužel je většina energie z jídla v pozdních hodinách uložena do tukových zásob, což k hubnutí nevede“.

Zpomalený metabolismus

„I kdyby nakonec nedošlo k večernímu stolování, tak i tak dojde vynecháním jídla ke snížení energetického příjmu jídelníčku, a tím i zpomalení metabolismu. A to opět k hubnutí nevede. Samozřejmě pokud se v jídelníčku budou objevovat sladkosti a tučná jídla, nemůžeme od hubnutí nic očekávat. Tyto komplikace odbourá právě na míru sestavený, a hlavně dodržovaný jídelníček.

U seniorů je pak třeba počítat s tím, že metabolismus se zpomaluje o 2-3% každých 10 let, čímž dochází ke snížení aktivní svalové hmoty, naopak zvýšení množství tělesného tuku a zvyšováním hmotnosti.

V tomto případě je chybné začít razantněji snižovat energetický příjem jídelníčku - metabolismus se zpomalí ještě více a deficitní energii vyrovná odbouráním svalové hmoty. Nemusíte na váhu rezignovat, i ve stáří lze výrazně zhubnout, jsem toho sama svědkem v poradně.

Mnohdy stačí poupravit jídelníček a přidat pohybovou aktivitu - stačí hodinová procházka každý den - a do jídelníčku přidat víc potravin bohatých na bílkoviny (netučné maso, ryby, mléčné výrobky, luštěniny nebo sojové produkty).

Dále enzymy v čerstvém ananasu (bromelain), papáje (papain) nebo naklíčených luštěninách a semenech. Naopak omezit příjem soli, která působí jako blokátor enzymů. Existují i další pomocné prostředky, například lymfatické masáže, terapie kosmetickými přístroji, např. Dermosonicem či Aerosonicem, aj“.

Hranice obezity

„Současný sedavý životní styl, bez sebemenší fyzické námahy, nedostatek času, špatný výběr potravin, stres a přejídání, patří k základním příčinám nadváhy.  Nejde tady pouze o hmotnost, ale také zdravotní stránku.

Jsme to, co jíme a proto by jídlo mělo být naším lékem! Naše populace se stravuje nepřírodními, zpracovanými potravinami chudými na vitamíny, minerály, enzymy, vlákninu a naopak bohaté na konzervanty, barviva, hnojiva a další látky, které by v našem těle neměly co dělat.

Biologická hodnota těchto potravin je téměř nulová a pro tělo je to pouhý zdroj energie. Kdy s tím konečně začneme něco dělat? Stravovací návyky je nutné pěstovat již od dětství. V dnešní době obezita mnohdy začíná již u dětí, které se - i za souhlasu rodičů - stravují ve fast foodech.

Také denně jí sladkosti, pijí tzv. kolové nápoje, které v 1 litru obsahují až 27 kostek cukru! Rodiče bez hlubšího zamyšlení přihlíží tomu, jak jejich dítko vesele popíjí kofeinové nápoje (v coca cole je cca 30 mg ve 200 ml), které kromě obezity mohou způsobit hyperaktivitu a nesoustředěnost dítěte, a ve velkém množství mohou být i zdraví škodlivé (podráždění žaludku, nespavost)“.

Light neznamená zdravé

„Toto se týká i „light“ nápojů, které místo cukru obsahují umělé sladidlo aspartam. Stravovací návyky se z dětství přenáší i do dospělosti, kde případná obezita působí vážné zdravotní problémy. Bohužel nadváhu člověk většinou začne řešit až tehdy, kdy zdravotní potíže vyjdou na povrch. To už ale může být pozdě.

Přiměřenost své hmotnosti lze pak snadno zjistit pomocí body mass indexu (BMI). Pokud převyšuje hodnotu 30, jde už o obezitu 1. stupně, a v těchto případech je hubnutí více než nutné. Může se jednat o zdraví ohrožující stav, dochází ke značné námaze kardiovaskulárního systému i jiných životně důležitých funkcí.

U těžké obezity (BMI nad 40) mnoho lidí zvažuje aplikaci tzv. BIB systém, kdy je zaveden bezbolestně do žaludku balónek, který pomůže omezit spotřebu jídla. Mějte ale stále na paměti, že vždy je lepší vydat se přírodní cestou, přemoct své pohodlí a pasivitu a vyhnout se tak závažnějšímu řešením.

Možností hubnutí je celá řada, ale člověk musí být odhodlaný danou situaci řešit, nevymlouvat se na nedostatek času nebo nadbytek práci, mít vůli něco se svou hmotností dělat a bojovat tak dlouho, jak bude potřeba.

Pokud kila nabírá několik let, nemůže čekat, že budou pryč za několik týdnů či měsíců. Mohou být, ale určitě se nebude jednat o nic příznivého pro organismus. Diety, nebo dokonce hladovění, nemají prostě žádný smysl, jsou pro člověka drastické, neúnosné, a proto se vždy jedná o krátkodobou záležitost, která nakonec brzy skončí a nastane nechtěný jo-jo efekt i s úroky - kilogramy navíc“.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma