Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Závěrečný galakoncert festivalu Khamoro roztancoval klub SaSaZu

Závěrečný galakoncert festivalu Khamoro roztancoval klub SaSaZu
zdroj: tisková zpráva

Zcela zaplněný pražský klub SaSaZu dnes roztancovala energická hudba účastníků závěrečného galakoncertu 13. ročníku festivalu Khamoro.

Před pestrobarevnou oponou s motivy květů se představilo sedm souborů hrajících tradiční romskou muziku. Jeden z největších romských festivalů světa letos od neděle přivítal účinkující z 19 států.

"Dramaturgický koncept se odvíjí od toho, že Romové žijí na celém světě. My se proto snažíme o to, aby i návštěvníci během festivalu Khamoro procházeli hudbou celého světa," uvedl producent festivalu Džemil Silajdžič.

Živelná muzika

Na úvod večera moderovaného Vojtěchem Lavičkou ze skupiny Gipsy.cz se představil italský soubor Alexian Group, jehož živelná muzika okamžitě podnítila k tanci převážně romské návštěvníky klubu. Velké nadšení vyvolal následující hudebník, tuzemský nevidomý Mário Bihári se svou skupinou Bachtale Apsa.

"Já jdu brečet, hraje Bihári," vykřikla po prvních tónech sedící starší žena a vyrazila na parket. Na něm se svými rodiči a příbuznými tančilo také mnoho dětí. 
"Skupina Bachtale Apsa patří v současnosti k nejlepším romským kapelám v Česku," podotkla produkční festivalu Lída Matásková.

Exotické etno

Na závěr přehlídky Khamoro nechyběla indická romská kapela Jaipur Maharaja Brass Band, považovaná za jednu z nejlepších dechovek v indickém Rádžasthánu, bulharský Martin Lubenov Orkestar, maďarský EtnoRom či portugalské trio Ciganos d'Ouro, které do Prahy na Khamoro přijelo už potřetí.

Třináctý ročník přehlídky romské kultury začal v neděli rekonstrukcí romské svatby, 26. května například nabídl průvod romských tanečnic a hudebníků z různých zemí, který prošel centrem Prahy. V programu festivalu Khamoro, který pořádá sdružení Slovo 21, na zájemce čekala výstava romských výtvarníků, workshopy pro mladé nebo třídenní odborná konference o odstranění segregace ve vzdělávání.

Během třináctileté existence na festivalu Khamoro vystoupilo více než 120 romských hudebních souborů ze zhruba třiceti zemí světa.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma