Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Zahrada, oáza klidu. Hoďte alespoň na chvíli starosti za hlavu!

Zahrada, oáza klidu. Hoďte alespoň na chvíli starosti za hlavu!
Zahrada | zdroj: HomeLife

Pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří vlastní velkou zahradu, možná vás ani nenapadá, jaké máte štěstí. Zahrada je totiž velmi významnou součástí lidského obydlí. Poskytne vám tolik důležitý kontakt s přírodou a pokud se o ni patřičně staráte, může se stát nenahraditelnou oázou klidu, v níž se pozastavíte v každodenním shonu a odložíte tak, aspoň na chvíli, své starosti.

V 80. letech se ve Spojených státech začalo mluvit o tzv. zahradní terapii. Tato terapie spojuje poznatky z různých oblastí (zahradničení, ergoterapie, fyzioterapie, pedagogika, psychologie atd.). Kombinace slov „zahrada“ a „terapie“ spojuje zahradničení a léčbu do jednoho kontextu a svádí tak dohromady různé disciplíny. Terapeutické zahrady ale nemusejí být navrženy podle přísných pravidel, právě naopak. Mají různé podoby, které se řídí potřebami potenciální cílové skupiny návštěvníků. 

Slovy odborníků je zahradní terapie "odborná léčebná metoda zaměřená na klienta, která využívá činnosti v zahradě k naplnění specifických terapeutických a rehabilitačních cílů účastníků." 

Vůbec vznik a obliba této u nás dosud netradiční terapie je důkazem toho, že zahrada má blahodárné účinky na lidskou psychiku. 

Vzhledem k tomu, že jsou již zahrady odkvetlé, nachystali jsme pro vás alespoň ochutnávku krásně kvetoucích zahrad na fotografiích.

Zahrada Zahrada | zdroj: ThinkStock

Zahrada Zahrada | zdroj: ThinkStock

Zahrada Zahrada | zdroj: ThinkStock

Zahrada Zahrada | zdroj: HomeLife

Zahrada Zahrada | zdroj: HomeLife

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma