Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

William a Kate chváleni za to, že ukončili svatební veselí

William a Kate chváleni za to, že ukončili svatební veselí
zdroj: tisková zpráva

Šaty jsou zabaleny, hosté opustili Buckinghamský palác a princ William se vrací k vojenským povinnostem, místo aby odjel s Kate na svatební cestu. Novomanželé byli v neděli kladně hodnoceni za to, že si uvědomili luxus své svatby v kontextu britské strohosti.

Po perfektním průběhu svatby jasně naznačili, že jejich manželství nebude jednou velkou párty. Toto rozhodnutí nazval ve svém úvodníku britský list News of the World "uvítací moderní zprávou".

Zachované dekorum

Davy, které se shromáždily v pátek před Buckinghamským palácem, aby viděly první polibek novomanželů na balkoně, byly dobromyslné. Londýn však také zažil v nedávné době protesty proti úsporným plánům konzervativního kabinetu, který chce zrušit 310.000 pracovních míst a zvýšit poplatky za univerzitní studium. Část nevole proti těmto plánům se nasměrovala na královskou rodinu - prince Charlese a jeho ženu Camillu, kteří byli otřeseni útokem na jejich limuzínu Rolls-Royce v prosinci, když se zvrhl jeden ze studentských protestů.

V této souvislosti při svatbě pamatoval Buckinghamský palác na to, aby nevypadal příliš extravagantně, zatímco se držel nádherné podívané a okázalosti, která se od něj vždycky čeká. Proto se královská rodina objevila v oblečení a kloboucích od předních návrhářů, ale méně důležití příslušníci královské rodiny byli převezeni ze svatby autobusy.

Celebritní hosté chyběli

I když byl jejich seznam dlouhý a zahrnoval mnoho diplomatů a náboženských představitelů, pár neudělal z události show a nepozval známé filmové hvězdy ani hvězdy populární hudby, kteří k novomanželům nemají osobní vztah.
Zúčastnil se britský zpěvák Elton John, ale další významné britské osobnosti, jako zpěvák Paul McCartney, či herečky Judi Denchová a Helen Mirrenová se na seznamu hostů neobjevily. To dodalo svatbě vážnější dojem.

Celá svatba napomohla k obnovení veřejného obrazu monarchie. Krátce po svém seznámení se William a Kate objevovali v luxusních londýnských nočních klubech, což některé komentátory vedlo k názoru, že se více zajímají o oslavy než o to stát se odpovědnými dospělými lidmi.
Absence vlastní kariéry Kate - kdysi pracovala jako nákupčí doplňků pro jeden z velkých obchodních řetězců a pak pomáhala ve firmě rodičů - přispěla k obecnému dojmu, že mírně přelétavá mladá žena nedělá nic jiného než že čeká, až ji princ William požádá o ruku.

Čas na změnu

Svatba a rozhodnutí Williama vrátit se k práci pilota vojenského záchranného vrtulníku veřejné mínění změnila. William je nyní vnímán jako mladý muž se smyslem pro vojenské povinnosti.

"Extravagantnost, rozvody, nepřístupnost, zacházení s princeznou Dianou a reakce na její smrt poškodily královskou rodinu v očích veřejnosti," uvedl Mark Austin, komentátor listu Sunday Mirror. "Ale v přízemním Williamovi a milé měšťácké Kate má monarchie možná šanci na přerod," říká Austin.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma