Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Vyzkoušeli jsme za vás: Peeling rybkami Garra Rufa

Vyzkoušeli jsme za vás: Peeling rybkami Garra Rufa
Garra Rufa | zdroj: Redakce

Oprostíme-li se od předsudků, je koupel s rybkami Garra Rufa docela příjemná. Rybičky rozhodně nekoušou, zuby v pravém slova smyslu dokonce ani nemají. Jejich jemné oždibování kůže zprvu lechtá, ale na tento zvláštní pocit se dá rychle zvyknout. Více se dozvíte v následujícím článku.

Více o rybce Garra Rufa

Garra Rufa je kaprovitá rybka původem z Asie. Protože domovinou těchto rybek jsou extrémní vody s minimem přirozených živin, zvykly si postupně na potravu sestávající z odumřelé lidské kůže. Většina rybek, které se u nás používají ke kosmetickým účelům, pochází z tureckých termálních pramenů. Jsou proto zvyklé i na příjemnou teplotu koupele pohybující se až okolo 36 stupňů. Díky schopnosti vyhledat a okousat odumřelé a poškozené části lidské kůže, se jim říká též rybky doktoři.

Náš tip! Koupele s rybkami – doktory se objevují i v nabídkách slev na krásu a relax. Vyzkoušejte tuto příjemnou kosmetickou proceduru až s 60% slevou.

Legenda o objevu zázračných rybek

Příběh nás zavede do malé turecké vesničky, kde před léty žili dva bratři. Aby si ukrátili volné letní dny, vyhledávali denně různá dobrodružství. Jednoho dne našli za vesnicí termální pramen. Neváhali a hned do něj ponořili své nohy. Objevilo se hejno malých rybek, které začalo po chvilce vzájemného osmělování, okusovat jejich chodidla. Masáž byla chlapcům natolik příjemná, že se k pramenu vraceli pravidelně. Po pár dnech si jeden z bratrů všiml, že mu zmizela vyrážka na nohou, se kterou již dlouho bojoval. Legenda se brzy roznesla do širokého okolí a k pramenu přicházelo čím dál více lidí.

Jak rybky kůži okusují

Jakmile ponoříte nohy nebo jinou ošetřovanou část pokožky do vody, rybičky se kolem vás shluknou a začnou vás jemně oždibovat. Stiskem jejich tlamiček vzniknou na kůži bílá místa, ta se ale rychle zacelí. Rybky instinktivně vyhledávají ty části pokožky, které nejsou zcela v pořádku – zaměřují se na oblasti se ztvrdlou kůží, vyrážky, ekzémy, drobné záněty nebo ložiska lupénky.

Účinky: regenerační i léčebné

Při okusování rybky kůži vyhlazují a zároveň vylučují kyselé šťávy s obsahem enzymu ditranolu, který kůži vyčistí a urychlí hojení. Jednou z hlavních výhod peelingu rybkami je prodloužení doby bez projevu kožních onemocnění až na 9 měsíců. Také korekce ztvrdlé kůže chodidel má mnohem delší účinek, než běžný peeling.

Rybky mohou pomoci s péčí o pokožku celého těla

Až si zvyknete na jemné oždibování kůže nohou, můžete pustit rybky i na jiné části těla. Oblíbená je třeba manikúra. Dopřát si můžete i celkovou koupel po boku malých společníků. Je možný i pronájem celé speciální vany s rybkami domů. V případech vážných kožních onemocnění se doporučují koupele opakovat po dobu 3 týdnů ráno a večer, vždy 1 hodinu. 

Jak postupovat, abychom rybkám neublížili

Před koupelí je vhodné opláchnout ošetřované partie těla čistou vodou. Do nádoby s rybkami potom vstupujeme opatrně, abychom jim neublížili. Lak na nehtech rybkám nevadí, ale měl by být zaschlý už alespoň dva dny. Koupele nejsou vhodné pro osoby, které užívají celkově nebo lokálně tablety či masti s obsahem kortikoidů. Na ně jsou totiž rybky mimořádně citlivé a škodí jim.

Máte problémy s pokožkou a chcete je řešit přírodní cestou? Podívejte se na kompletní nabídku slev v oblasti kosmetických a relaxačních služeb – ušetříte a navíc uděláte něco prospěšného pro své zdraví!

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma