Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vyřešili vědci erotomanii?

Vyřešili vědci erotomanii?
zdroj: tisková zpráva

Vysoká míra sexuální náruživosti nebyla kdysi pro takto „postižené“ jedince jenom výhoda, zvlášť kdysi, kdy pohlavní styk byl katolickou církví primárně určen pro účely rozmnožovací a nikoli jako důvod pro vzájemné tělesného potěšení a ukojení libida.

Silně náruživí muži byli obviňováni z toho, že nedovedou ovládat tělesné pudy a často dehonestováni, ženy na to byly ještě hůře, z nich se udělaly ďáblem posedlé nymfomanky. Ovšem na otázku, proč „to“ někdo potřebuje mít několikrát denně, zatímco jiní se spíš řídí známým heslem: „Jednou týdně, ještě bídně“, dlouho nikdo neznal správnou odpověď.

Hormony a geny

Nicméně se zdá, že moderní věda konečně našla pravý důvod. Podle izraelských odborníků za to mohou totiž geny (nikoli tedy nekontrolovatelné nutkání) konkrétně jejich kombinace, nazvaná D4.

Právě ona má způsobit, že u některých jedinců je sexualita jen okrajovou záležitostí, zatímco jiní jsou neustálým pohlavním (i sebe) uspokojováním doslova posedlí.

Studii provedli experti z Hebrejské univerzity a Univerzity Bena Guriona z Izraele, kteří následně přišli s výsledkem, že právě D4 ovlivňuje reakci mozkových center na takzvaný „hormon rozkoše“ dopamin.

To však nebylo vše, co zjistili. Rozsáhlými testy praktikovanými na studentech obou pohlaví prokázali pravdivost tvrzení, že na sex myslí mnohem častěji muži než ženy.

Převratná studie

Menším překvapením naopak bylo, že při sledování erotických filmů či svádění je míra vzrušivosti u obou jedinců stejná. Další studie se už vyloženě zaměřila na sledování rozdílů v genetickém uspořádání dobrovolníků.

Při ní se zjistilo, že kolem třiceti procent z nich, kteří  měli shodnou kombinaci genů D4, mají větší zájem o sex, jsou častěji vzrušení, ale projevuje se u nich i horší kontrola nad sexuálním chováním.

„Tato studie je opravdu převratná. Máme první stopy vedoucí k objevu, že za posedlostí sexem, tedy erotomanií, jsou patrně opravdu geny.

Někteří lidé na milování prostě myslí skutečně častěji a dávají mu větší význam, než jiní," prohlásil profesor Richard Ebstein z Hebrejské univerzity.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma