Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Vše o těhotenském testu a jedna pikantnost k tomu

Vše o těhotenském testu a jedna pikantnost k tomu
zdroj: tisková zpráva

Pryč jsou doby, kdy jsme si pro něj chodily jen do lékárny. Dnes již těhotenský test koupíte takřka kdekoli: v drogerii, každém větším obchodě, na benzinové pumpě i na internetu. Vybírat můžete z celé řady značek (např. těhotenský test Pepino, Intimed, Rossmann, Clearblue, Sluníčko, Lady Max, Livsane, Mamatest,...), provedení (tyčinky, pásky, kapátka s miskou, digitální testy apod.), barev, balení a samozřejmě také podle ceny. Jak se v nich orientovat a co lze z testu vyčíst?

Kouzlo? Ne, hormon
Abychom se dostali k samému jádru věci, tedy JAK vlastně těhotenský test funguje, musíme začít hezky od začátku. Jakmile dojde k oplodnění vajíčka spermií, putuje až sedm dní do dělohy, do jejíž slizce se zavrtá. A právě v tento moment začne vajíčko tvořit hormon hCG (zkratka pro odborný termín human choriogonadotropin). Jeho množství se zvyšuje každý druhý a třetí den. Tento hormon je přítomný v krvi a moči těhotné ženy, čehož využívají právě těhotenské testy na domácí použití.

Test z krve
Dá se koupit v lékárně, připravte se však na vyšší pořizovací cenu, ta začíná někde kolem 200 Kč. Oproti testu z moči je zásadní rychlost: hCG se mnohem dříve než v moči ukáže v krvi. Postup je jednoduchý: stačí se píchnout do prstu malou lancetou a vytlačit několik kapek krve.

Častěji ale test z krve provádí gynekolog. Za ním většinou už jdete s podezřením či dokonce s již pozitivními těhotenskými testy z moči. Krevní testování se sice považuje za průkaznější než testy z moči, nicméně ultrazvuk je v potvrzení těhotenství zásadní.

Test z moči
Je spolehlivý na 99 %. Nevýhodou je, jak už bylo řečeno, že průkazný výsledek dostanete minimálně až týden po oplodnění vajíčka. Výhodou je možnost provedení v soukromí domova, aplikace je jednoduchá bez nutnosti píchání do prstu a výsledek víte do dvou minut. Ty nejlevnější pořídíte už kolem 30 Kč, dražší kousky i za 500 Kč.

Jak to funguje?
Klasický těhotenský test z moči je nejčastěji v podstatě papírový proužek, který se skládá ze dvou částí: tou, kterou držíte v ruce (kontrolní), a diagnostickou (testovací), která slouží k vložení proužku do moči a později se na ní objeví buď jedna nebo dvě čárky.

Test provádějte nejlépe ráno, kdy se hormon hCG přes noc nakumuloval v moči, takže jde vlastně o velmi koncentrovaný roztok, který slibuje, že výsledek bude opravdu přesný.

Pokud si nevěříte nebo vám není příjemná představa, že byste si kromě testu počůrat i ruku, zkuste moč nejprve zachytit do nějaké malé nádobky (například čistý kelímek od jogurtu), kam poté vložíte onu diagnostickou (testovací) část. Nebojte se, testovací část je dobře (nejčastěji barevně) vyznačena. A teď jen počkat dvě minuty, až se vybarví. Aby bylo jasno: jedna čárka se na testu objeví vždy.

Jak číst z těhotenského testu?

Negativní výsledek

Jedna čárka znamená, že těhotná nejste. Zpravidla se objeví v kontrolní části. Výsledek těhotenského testu může negativně ovlivnit:

  • těhotenský test byl proveden příliš brzy
  • užívání léků jako jsou antihistaminika nebo diuretika
  • přílišné zředění moči - před provedením těhotenského testu se nedoporučuje pít příliš mnoho tekutin, proto jej provádějte ráno

Pokud vám tedy vyšel negativní test, nezoufejte. Ve výjimečných případech se může stát, že i po oplodnění vajíčka začnete menstruovat nebo spíše mírně špinit. Proto odborníci, lékaři a výrobci těhotenských testů nedoporučují provádět jej v průběhu menstruace nebo špinění. V moči je totiž přítomna krev či bakterie.

Falešně negativní výsledek
Negativní test však nemusí vždy znamenat to, že opravdu nejste těhotná, může se jednat o „falešně negativní těhotenský test“. Stává se to v případech, kdy si test uděláte příliš brzy po souloži a vajíčko se ještě nestihlo uhnízdit a začít produkovat hormon hCG. Proto lékaři doporučují udělat si test nejdříve den po vynechání očekávané menstruace. Hladina hCG však roste velice rychle, proto je dobré testování po několika dnech zopakovat.

Pozitivní výsledek
Dvě jasné a zřetelné čárky. Přesně tohle chce nastávající maminka na těhotenské testu vidět. Jeden v kontrolní a druhý v testovací části. Intenzita zbarvení proužku v testovací oblasti závisí na koncentraci hCG, která se během těhotenství mění. V raném stádiu bude druhý proužek jen lehce patrný, pokud jej ale zopakujete za dva až tři dny, na testu se objeví dálnice v podobě dvou zřetelných čárek. Gratulujeme, maminko, čekáme miminko.

Pozitivní těhotenský test je krásná věc, ale jak už bylo řečeno: funguje na principu hladiny hormonu hCG. To, zda se vajíčko uhnízdilo tam, kde má - tedy v děloze, ale poznat nedokáže. Pro potvrzení těhotenství je proto dobré objednat se ke svému gynekologovi. Ten provede ultrazvukové vyšetření, které tuto skutečnost odhalí stoprocentně. Mimoděložní těhotenství může být totiž i životu nebezpečné.

Pokud by vás na počátku těhotenství bolelo břicho, určitě navštivte neprodleně lékaře, který určí, zda se nejedná o mimoděložní těhotenství.

Duch
Možná jste už setkala s termínem „duch“. Tak maminky říkají neznatelné, špatně čitelné druhé čárce na testu. V tomto případě je těhotenství v raném stádiu, hormon hCG se ještě nestihl tak silně projevit na testu. Další test proto doporučují udělat za ony dva až tři dny, kdy čárka bude o něco silnější.

Pokud jste tedy nedočkavá a chcete si ověřit možnou graviditu jen několik dní po styku, doporučujeme použít testy s vysokou citlivostí k zachycení hCG. Standardní hodnoty jsou kolem 25 IU, ty opravdu citlivé pak mají označení 10 IU.

Ještě spolehlivější výsledek než těhotenské testy prováděné z moči přinesou těhotenské testy prováděné z krve. V tomto případě už ale musíte navštívit lékaře, který provede odběr vzorku.

I muži mají své dny
Pokud si společně s vámi udělá těhotenský test i váš partner, vězte, že mu může zachránit život. V případě, že mu vyjde pozitivní výsledek (tedy dvě zřetelné čárky), může to značit, že trpí vážným onkologickým onemocněním pohlavních orgánů. Na nic nečekejte a lékaře vyhledejte oba dva: vy gynekologa, on urologa.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma