Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Vítejte ve světě designu: nový portál 4Pure nabídne to nejlepší od nás i ze světa

Vítejte ve světě designu: nový portál 4Pure nabídne to nejlepší od nás i ze světa
zdroj: tisková zpráva

Nově vznikající internetová platforma 4Pure nabídne výrobky čistého designu s trvalou hodnotou, estetikou a funkčností od českých i světových designérů.

V nabídce 4Pure naleznete nejen produkty od  velkých značek jako jsou například Vitra, Piršč, Iittala, ale také od těch malých jako jsou Poster 44, Ondřej Petr nebo Mou. Portál www.4pure.cz se spouští již poslední týden v červnu a prvních 100 zákazníků obdrží ke své objednávce jako dárek designový kráječ na dorty Magisso cake server.

Spolupráci s 4Pure již zahájili také Jan Plecháč a Henry Wielgus, kteří patří k hrstce českých designérů, jimž se podařilo prosadit také v zahraničí. Tvorba těchto dvou mladých talentů se zaměřuje na návrhy průmyslového designu, nábytku, interiéru a architektury a je již známá po celém světě. Jejich výtvory oslovují zejména hravou a nadčasovou estetikou.  I vy si nyní můžete dopřát kousek tohoto nadčasového designu ve svém interiéru: originální křeslo právě z dílny Jana Plecháče v hodnotě 100.000 Kč bude mít jeden z prvních nakupujících na 4Pure jedinečnou možnost objednat za pouhou 1 korunu.

Pro ty, kteří by se o obou mladých designérech rádi dozvěděli o trochu víc, přinášíme krátký rozhovor.

Designér nevypadá zrovna jako povolání, o kterém by většina lidí snila už od dětství. Čím jste chtěli být vy jako malí kluci?

Honza: Popravdě jsem nebyl ten typ malého kluka, který by chtěl byt kosmonautem nebo popelářem. Měl jsem jasno v tom, že chci být designer, jakým byl náš rodinný kamarád, ale vůbec jsem netušil, co to vlastně obnáší. Je ale pravda, že kariéra automobilového závodníka byla taky na pořadu dne.

Henry: Pocházím z umělecké rodiny, takže jsem tak nějak automaticky chtěl být od dětství taky umělec. Měl jsem ale rád praktické a funkční věci a to mě dovedlo k architektuře. K designu už to je pak jenom kousek.

Jakým způsobem jste se k designu dostali? Kdy se stal vaším koníčkem/prací/životem?

Honza: Jasnější kontury toho, že bych se mohl stát designerem či architektem se objevily už na základní škole, kdy jsem se rozhodoval, kam půjdu dál na školu. Následoval dvouměsíční kurz kreslení (před tím jsem nikdy vážněji nekreslil, ani se o to nepokoušel). Na střední to pak bylo první oťukávání. Na umprumce už část mého života.

Henry: K designu jsem se dostal někdy na střední, ale z dnešního pohledu bych to designem asi nenazval. Největší skok byl pak nástup na VŠUP. Bylo to inspirativní, chytlo mě to a od té doby je to součást mého života.

Jak jste se vy dva dali dohromady? Funguje vaše spolupráce v naprosté harmonii nebo máte také své dny?

Honza: S Henrym jsme se potkali na VŠUP v Praze. Po nějaké době mě přizval ke spolupráci na pořádání designSUPERMARKETU, který inicioval a zároveň organizoval. Později, po několika letech, nás práce opět svedla dohromady a založili si vlastní studio na architekturu a design.

Henry: I muži mají své dny.

JH zdroj: tisková zpráva

Jaká je hlavní linie nebo téma ve vaší práci, které byste si chtěli udržet celý život?

Honza: V našem studiu se zabýváme poměrně širokým spektrem projektů. Od designu párátka až po rodinný dům. V poslední době se zdá, že jsme pouze designery, ale architektura je stále velkou součástí naší práce. Najít linii nebo celoživotní téma není snadné, ale pokud by nám měla vydržet radost z práce, kterou pociťujeme nyní, tak bych byl úplně spokojený.

Henry: Jak říká Honza, my jsme si před časem řekli, že nás musí práce hlavně těšit. Toho se držíme. Taky jsme pořád na začátku, takže chceme zkoušet nové věci, které jsme dřív nedělali.

V současné době začínáte spolupráci s nově vznikajícím designovým portálem 4Pure, kde bude pro jednoho šťastlivce k zakoupení Honzovo originální křeslo za 1 Kč. Budeme na 4Pure moct zakoupit také další vaše výtvory?

Honza: S prodejem našich věcí je to celkově trochu složitější. Nové produkty jsou ve fázi vývoje a k prodeji by měly být až v průběhu roku. Samozřejmě se ale budeme snažit dostat do oběhu naše věci co nejdříve.

Henry: Určitě ano, hned jak se doladí všechny nutné detaily s uvedením kolekcí do výroby. Kolekcí je víc a my doufáme, že to bude co nejdřív.


Vaše tvorba bude na 4Pure vedle řady dalších designových kousků od českých i zahraničních designérů. Nakupujete rádi věci svých kolegů nebo si interiér raději vybavíte vlastní tvorbou?

Honza: Interiéry většinou kombinujeme z nejrůznějších zdrojů, ale skoro vždy se snažíme použít některý z našich vlastních prvků.

Henry: Já u našich českých kolegů nakupuji rád. Asi to bude tím, že se většinou známe dlouho a znám dobře i jejich tvorbu.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma