Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Víte, proč se některé velikonoční kraslice barvily načerno?

Víte, proč se některé velikonoční kraslice barvily načerno?
Kraslice | zdroj: Mediafax

Mílovými kroky se k nám blíží velikonoční svátky. Pro většinu lidí to znamená jen volné pondělí, prodloužený víkend. Avšak k Velikonocům od pradávna patřily tradice, na něž se stále více zapomíná. Po celé zemi se proto konají akce různého typu, aby připomněli skutečnou podstatu a atmosféru Velikonoc.

Velikonoční slavnosti v Jablonci

Na tzv. Škaredou středu (27. 3.) si město Jablonec nad Nisou přichystalo začátek folklorního festivalu, který potrvá do Velkého pátku (29. 3.). Na akci si můžete poslechnout jak dudáckou muziku, tak keltské písně, nebo se dokonce zavlnět v rytmu brazilských rytmů. Své si najde každý a navíc Vás účast nebude stát ani korunu. 

Velikonoční trhy v Olomouci Velikonoční trhy v Olomouci | zdroj: Mediafax

Velikonoce pod Špilberkem

Město Brno myslí i na ty nejmenší a právě pro ně organizátoři výstavy připravili speciální velikonoční výstavu: "Kromě klasických atributů Velikonoc (vajíčka, kraslice, pomlázky apod.), jsme zejména pro brněnské děti připravili živá kuřátka a králíčky. Zaujmou také moravské (zejména kloboucké) kroje, květinové dekorace nebo ukázky pozapomenutého rituálního pečiva, dále se návštěvníci dozví co je to hrkač, jak vypadá jidáš a proč se některá velikonoční vajíčka barví na černo..." Výstavu můžete navštívit až do 1. dubna (do 16 hodin) v areálu Hlídky pod Špilberkem. Cena plného vstupného je 30 Kč.

Barevné centrum Prahy

Pokud navštívíte o Velikonocích pražskou metropoli, určitě nevynechejte procházku po Staroměstském náměstí. Toto náměstí se rozsvítí barevnými stuhami, velikonočními dobrotami a také programem plným her. "Návštěvníci se mohou opět těšit na pestrý program na pódiu Staroměstského náměstí. Chybět nebude programové menu v podobě folklóru, lidové hudby, tance, divadel a dětských představení. Zájemci si budou moci zakoupit tradiční velikonoční drobnosti a dekorace. Na své si přijdou také milovníci dobrého jídla, pro které chystáme řadu překvapení," lákají organizátoři široké publikum ze všech koutů republiky. Velikonoční atmosféra se na pražském náměstí zachová až do neděle 7. dubna.

Velikonoce na Staroměstském náměstí Velikonoce na Staroměstském náměstí | zdroj: Mediafax


Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma