Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Víte, jak správně vybírat hračky pro své dítě?

Víte, jak správně vybírat hračky pro své dítě?
zdroj: tisková zpráva

Podle čeho vybíráte hračky pro své ratolesti? Jaká kritéria jsou pro vás důležitá? Pokud jste se nad tím nikdy pečlivě nezamýšleli, možná je čas to změnit.

Podle čeho vybírat hračku?

Každá hračka by měla splňovat tři základní kritéria, aby byla co nejlepší pro dítě. Měla by být:

  • Zajímavá
  • Bezpečná
  • Přínosná

Bezpečí je primární

Rozmýšlejte, než hračku koupíte. Zaměřte se na bezpečí svých dětí. Varování na obalu, že hračka je pro děti od 8 let nebo že hračka není vhodná pro děti do 3 let, výrobci neuvádějí pro nic za nic. U českých výrobků je důležité, že musí splňovat evropské normy, které stanovují požadavky a metody pro zkoušení hraček. Ty, které nesplňují kompletní bezpečnost – od mechanických vlastností až po chemická složení – nejsou schváleny a nedostanou se na trh. Norem a opatření je u nás daleko více, takže se nemusíte bát, že by horší produkty prošly přes přísné kontroly. Jedna z těch aktuálních má označení ČSN EN 71-1 + A1.

Tip! Dávejte pozor na neověřené prodejce, kteří mohou přeprodávat různé předměty a značky z ciziny, které nemusely projít výše zmíněnou kontrolou. Pokud si nejste jistí bezpečností, ptejte se rovnou u výrobců hraček.

Přínos se možná podceňuje

Naše děti jsou od narození zvědavé a hledají neustále možnosti, jak zkoušet nové věci. A k tomu by jim měly sloužit především hračky a předměty pro ně určené. Vybírejte je proto i s vědomím, aby dokázaly u dítěte probudit zvědavost a chuť se učit nové věci. Může jim to pomoct s kreativitou, získáním nových zkušeností i učením. Často stačí dát dítěti jednoduchou hračku v podobě kostek či stavebnice, která dostatečně probouzí kreativitu a zájem.

Co dětem vybrat?

Holčičky jsou většinou vnímány jako princezny, které vyhledávají růžové a plyšové předměty na hraní. U kluků nejspíše přemýšlíte o autodráze nebo různých figurkách oblíbených hrdinů, které jim kupujete každý rok. Dnes už ale neplatí zajeté stereotypy, kdo by si měl hrát s čím. I váš syn může mít oblíbenou panenku, a dcera možná ráda tráví čas u autodráhy. Není to špatné, naopak je dobré nechat si děti vybrat, ať se rozvíjí v tom, co je baví.

Co takhle vybrat dřevěné domečky pro panenky? Ty snad nikdy nevyšly z módy, jen prošly dlouhou proměnou a vývojem přes různé generace. Už dříve se u našich babiček a dědečků objevovaly jednoduché dřevěné domky nebo kostky ze dřeva, ze kterých si zamlada stavěly domečky i hrady. To u nich rozvíjelo kreativitu i fantazii a mělo to velký kognitivní přínos.

Počítačové hry válcují vše

Dnes se i velmi malé děti častěji uchylují k počítačovým a mobilním hrám, které je dokážou zabavit na opravdu dlouhou dobu. I v rámci technologií ale můžete sehnat hry, které jsou zábavné i poučné a které rozvíjejí dětské schopnosti. Pokud už dítěti dáte do ruky tablet, přemýšlejte, aby pro něj strávený čas s takovou technologií byl především přínosem. V případě, že dítě preferuje počítačové hry, dbejte na výběr kvalitní herní nebo kancelářské židle, ať si vaše dítě hned od malička neničí svá záda.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma