Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Včely na Nové scéně ND

Včely na Nové scéně ND
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

A Studio Rubín připravilo ve spolupráci s Novou scénou ND inscenaci, která si bere na paškál české neumětelství a všudypřítomný diletantismus. Představení ÚL nabízí svérázný mix popkulturních i aktuálních společenských odkazů, dráždivé scénické obrazy, herecké celebrity v plavkách, černý humor, hudební rámec a mnoho dalšího.

Den kdesi v Čechách začíná jako každý jiný. Všichni pilně pracují, aby mohli o prázdninách na zasloužený pobyt u Mácháče. Každý dělá, co má, a dělá to dobře, tak jako včelička v úlu. A úl funguje. Funguje skvěle. Jen jeden chlapec není spokojený. Nechce s ostatními zpívat oslavné písně. Narodil se totiž proto, aby byl sám opěvován. Aby byl hrdinou. A pak to přijde. Den, který začíná jako každý jiný, totiž není jako každý jiný. A najednou je třeba hrdinů, protože v úlu není med. „Včelky v žlutočerných pruhovaných podkolenkách, laškovní pánové v těsných sexy plavečkách, pekař s permanentně ztopořeným penisem pod sněhobílou zástěrou - to jsou obrazy skutečně zapamatovatelné,“ shrnuje inscenaci Český rozhlas. Režisér Thomas Zielinski a snad nejproduktivnější český dramatik Petr Kolečko spojili v inscenaci vysoké s nízkým, politické divadlo s pornem a operu s Včelkou Májou. Soudobý pracující lid hovoří shakespearovským blankversem, hlavní hrdina donquijotsky hledá ztracené ideály na zadní projekci běží záběry povodní a pekař do mouky přidává krev z vlastního přirození. Hlavním tématem hry je všudypřítomný diletantismus, který režisér na první pohled přináší i na jeviště, pod zdánlivě estrádovitou formou se však nachází řada podnětů k zamyšlení. V představení se objeví řada známých tváří, Ondřej Pavelka jako chlapec, Eva Salzmannová v roli Bordelmamá, Leoš Noha, Jana Stryková nebo Tomáš Kobr.

ÚL je zkrátka nevšední divadelní zážitek.

Vstupenky na představení ÚL je možné zakoupit i v rámci vánočního předplatného Nové scény, více informací o něm najdete zde. Aktuální dění na Nové scéně sledujte na www.novascena.cz, www.facebook.com/novascena nebo www.youtube.com/NOVASCENA.

Reprízy: 7.12. | 20.12. | 13.1. | 13.2. | 14.3. Režie a scénografie: Thomas Zielinski, hudba a projekce: Ivan Acher, kostýmy: Vladimíra Fomínová; hrají: Ondřej Pavelka, Jana Stryková, Eva Salzmannová, Leoš Noha/Jiří Ployhar, Lukáš Příkazký/Petr Lněnička, Anita Krausová, Tomáš Kobr a další.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma