Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Umělci z celého světa vzdali hold českému géniovi fotky Miroslavu Tichému

Umělci z celého světa vzdali hold českému géniovi fotky Miroslavu Tichému
Miroslav Tichý | zdroj: Tichý fotografický klub

Galerie Středočeského kraje (GASK) sídlící v areálu bývalé jezuitské koleje v Kutné Hoře si pro své návštěvníky připravila, vzhledem ke svým prostorovým možnostem, hned několik expozic. My Vám představíme konkrétně jednu z nich - s názvem IMAGES FOR IMAGES.

Miroslav Tichý se ve světě proslavil svými černobílými fotkami focenými na ručně vyrobený fotoaparát. Jeho originální fotografie (většinou žen) a netradiční negativní vztah ke slávě a penězům ho paradoxně v uměleckém světě proslavili natolik, že zájem o jeho posmrtné dílo je, zvláště za hranicemi naší země, nevídaný. 

Tichý, který zemřel před dvěma lety, žil celý svůj život v jihomoravském městě Kyjov, kde také na místním koupališti vznikaly  dnes již slavné "voyerské" fotky. Po smrti tohoto fotografického génia a moravského samorosta vznikla nadace zabývající se výměnou Tichého fotografií za umělecká díla autorů a zároveň i fanoušků z celého světa.

Výstava Images for Images Výstava Images for Images | zdroj: GASK

Organizátor výstavy vysvětluje široké veřejnosti koncept výstavy slovy: "Sbírka nadace Tichy Ocean „Artists for Tichy – Tichy for Artists“ je založena na principu výměny. Umělci z celého světa vyměňují své práce za fotografie Miroslava Tichého (1926–2011), který sám myšlenku výměny inicioval. Když jej v roce 1992 v Kyjově navštívil rakouský malíř Arnulf Rainer, odmítl mu Tichý prodat byť jedinou ze svých prací, výměně se však nijak nebránil. Tak vznikla postupně rozsáhlá sbírka, která má jedno společné: Všechna vyměněná díla pocházejí od umělců, kteří obdivují nejen Tichého práci, ale také jeho osobní postoj, vyhýbající se veřejnému uznání a řídící se pouze obsesí a tvůrčí vůlí. Tichý se stal umělcem umělců."

Tuto výstavu pojatou jako hold českému fotografovi můžete navštívit v GASKu v Kutné Hoře do 28. července (úterý – neděle, 10.00–18.00).

Výstava Images for Images Výstava Images for Images | zdroj: GASK

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma