Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Typy životního pojištění pod drobnohledem

Typy životního pojištění pod drobnohledem
zdroj: REDPIXEL.PL / Shutterstock.com

Když se zeptáme kohokoli na jeho poslední zdravotní trable, zcela jistě si vzpomene. Člověk nikdy neví a neštěstí chodí skutečně po lidech. Jde jen o to, kdy zavítá také k vám. Nic zlého nikomu samozřejmě nikdo nepřeje, nicméně člověk by se měl před případnými škodami účinně bránit. Rozhodně ne tak, že nebude vycházet z domu, i když aktuálně epidemiologická situace přesně takto velí. Mnohem lepší je mít uzavřené správné životní pojištění, které vás ochrání alespoň po finanční stránce věci. Aktuálně se na trhu setkáváme hned se třemi typy životního pojištění, a to pojištěním rizikovým, kapitálovým a investičním. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a o jakých specificích lze u jednotlivých typů pojistek hovořit? To vám prozradíme v následujících řádcích. 

Rizikové životní pojištění jako klasika

Jakousi standardní a pravděpodobně nejrozšířenější variantu této pojistky představuje rizikové životní pojištění. Jedná se o pojistku bez jakékoli spořicí složky. Pojistka je tedy sjednána pouze pro případ úmrtí konkrétní osoby. Když se tak stane, finanční prostředky obdrží osoba, které je ve smlouvě uvedena. Samotná výše pojistného plnění je sjednávána předem a na počátku se ví, jaká částka bude následně vyplacena. Tato suma je pochopitelně garantována. Nevýhodou rizikového životního pojištění je bezesporu fakt, že se v jeho průběhu nevytváří žádná finanční rezerva. Pokryje se pojistná ochrana a nic víc se neřeší. Tradičně se jedná o dlouhodobé pojištění, nicméně lze jej uzavřít i na velmi krátkou dobu. Třeba na pouhý jeden rok. Zapomenout nelze ani na sdělení důležité pro podnikatele. U rizikového životního pojištění většinou nelze získat slevy na dani.

Kapitálové životní pojištění jako hit let minulých

Před několika lety si spousta lidí uzavírala kapitálové životní pojištění. Šlo o jakýsi životní styl. I dnes je v nabídce pojišťoven. Jedná se o pojistku, která se vyznačuje tím, že se vztahuje ke smrti určité osoby nebo jejího dožití se jistého stanoveného věku. Zároveň si ale lze od tohoto pojištění slibovat také jisté zhodnocení. Kapitálové životní pojištění je výhodné i z toho důvodu, že je odečitatelné z daní. Určitě je ale také třeba zmínit nevýhody kapitálového životního pojištění. Uváděna je většinou minimální flexibilita a také velmi nízké zhodnocení. Když už člověk spoří nějaké finanční prostředky, rády by viděl jejich nárůst.

Investiční životní pojištění jako kombinace pojistky a spoření

Hlavním účelem zřízení investičního životního pojištění je efektivní kombinace ochrany pro případ smrti a spoření. Na počátku je jasně stanoveno, že v případě smrti bude vyplacena daná suma. Zároveň ale dochází ke zhodnocování naspořených finančních prostředků. Do jaké míry jsou skutečně zhodnocovány, záleží na dané smlouvě, respektive investiční strategii konkrétního člověka, který toto pojištění uzavírá. Skutečnost je taková, že zhodnocení bývá minimální.

Vybírat lze i mnohá připojištění

Pokud se pro životní pojištění rozhodnete, je na zvážení, zdali nezvolíte ještě další připojištění. Na mysli máme především úrazové pojištění, jež kryje rizika nepříjemných zranění v důsledku úrazů. Dále je třeba jmenovat připojištění vážných chorob, případně dlouhodobé péče. Milujete pohyb a sportovní aktivity? I ty si lze připojistit. Úrazy, které vzniknou, nemusí být ze standardního úrazového pojištění hrazeny. Přece jenom, pro pojišťovnu jsou mnohé sportovní aktivity rizikovými. A cena životního pojištění? Ta je ovlivněna hned několika faktory. Patří mezi ně kupříkladu věk pojištěnce, jeho aktuální zdraví, způsob života a mnohé jiné velmi důležité faktory. Ušetřit vám každopádně pomůže online kalkulačka životního pojištění.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma