Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Trápí vás opary? Poradíme vám, jak na ně

Trápí vás opary? Poradíme vám, jak na ně
Zbavte se oparů. | zdroj: tisková zpráva

Pro některé z nás jsou noční můrou, jiní je nikdy nepoznali. Malé puchýřky na rtech, které dokážou pořádně potrápit.

Může za ně virus jménem Herpes simplex. Někteří lidé jsou proti němu imunní, a tak se u nich opar nikdy neobjeví. To ale neznamená, že nejsou nositeli viru. Těm více náchylnějším stačí lehké nachlazení, trocha stresu nebo kontakt s někým nakaženým a problém je na světě.

Průběh onemocnění je vždy stejný. Ucítíte svědění a pálení v místě, kde se opar vytvoří. To může být nejen na rtech, ale také na bradě, líčkách nebo v nose. Během několika hodin se objeví skupinka různě velkých puchýřků, které mohou být na dotek velmi bolestivé. Pak přijde průměrně 7–10 dní trápení, kterému se nevyhneme. Jak se s léčbou oparu nejlépe poprat?

Nejčastěji se opar tvoří na rtech.
Nejčastěji se opar tvoří na rtech.

Správný přístup

Základem je naučit se na opar zbytečně nesahat a neolizovat ho. Z rukou se vám na něj dostávají další bakterie, které mohou vést k zanícení ranky a mnohem delší léčbě. Pokud si budete opar olizovat, roznese se vám na další místa na rtech. Navykněte si před každým ošetřením umýt ruce a k nanášení mastiček používat vatovou tyčinku. Opravdu to pomáhá!

Mastičky a zase jenom mastičky

Lékárny jsou plné různých mastiček, které vám mají pomoci k rychlejší léčbě oparu. Ale upřímně, už vám nějaká opravdu pomohla? Vyzkoušela jsem již nepřeberné množství různě drahých přípravků, ale u žádného jsem zatím nevydržela. Samozřejmě, že léčbě napomohou, ale nijak zásadně její délku neovlivní.

Náplasti na opary

Před nějakým časem se na trhu objevily náplasti na opary. Jejich velkou výhodou je, že opar zcela překryjí, takže se rychleji vysuší a nehrozí tak roznesení infekce nebo zanícení ranky. Obsahují dokonce léčivou látku, která napomáhá rychlejšímu hojení. Další výhodou je, že na náplast můžete nanést make-up nebo rtěnku, takže opar alespoň trošku „zneviditelníte“. Naopak mínusem je poměrně vysoká cena. Přibližně 250 Kč za 15 náplastí není zrovna ideální. Každopádně doporučuji náplast vyzkoušet, třeba se vám tato investice osvědčí.

Přírodní medicína

Určitě se vyplatí používání přípravků z léčivých rostlin. Na opary pomáhá například tea tree olejnebo výtažky z aloe vera.  Zkuste zapátrat v hloubi alternativní medicíny, jistě obsahuje nejrůznější poklady.

Přírodní medicína, nebo doplňky stravy?
Přírodní medicína, nebo doplňky stravy?

Podpořte imunitu

Jako u všech onemocnění, i u herpes viru je důležité podpořit imunitní systém. Pokud pravidelně nepřijímáte dostatek vitamínů, alespoň teď byste na tom měli zapracovat. Neváhejte s užíváním doplňků stravy. Při léčbě oparů jsou důležité vitamíny B12, C a zinek, které působí antisepticky.Vitamín E zase urychluje hojení.

AUTOR: Veronika Muchová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma