Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Toužíte otěhotnět? Zkuste si vypočítat své plodné dny

Toužíte otěhotnět? Zkuste si vypočítat své plodné dny
zdroj: Profimedia

Toužíte po miminku, ale z nějakého důvodu se otěhotnět stále nedaří? Podle lékařů je vše v pořádku a chce to jen víc času? Velmi výrazně můžete své šance zvýšit v okamžiku, kdy se začnete orientovat ve svém cyklu. A začnete se zajímat o to, kdy u vás probíhají tzv. plodné dny.

Pár otázek k tématu plodné dny jsme položili panu doktoru Machačovi, který je vedoucím lékařem kliniky pro léčbu neplodnosti v Olomouci. Vítejte, pane doktore, a pojďme se podívat na první otázku.

Jak byste charakterizoval pojem plodné dny? Souvisí nějak s ovulací?
Jako plodné dny označujeme období, kdy může žena otěhotnět. Trvají několik dní před ovulací a jeden až dva dny po ovulaci.

Pokud pár plánuje otěhotnění, jak je vhodné plánovat sex s ohledem na plodné dny?
Nejlépe v období 2-3 dnů před ovulací a pak v době předpokládané ovulace.

Čím je tento rozsah způsoben?
Je to způsobeno mužskými spermiemi. Na rozdíl od žen, jejichž vajíčko je schopné oplodnění pouze v období jeho uvolnění z folikulu, tedy teoreticky jeden jediný den v měsíci, mužská spermie je na tom jinak. Pokud má muž zdravé spermie s normální hemživostí a hybností a v dostatečném množství, dokážou tyto spermie v prostředí ženského těla přežít i několik dní, obvykle tři až pět. A právě tím se zvyšuje šance, že se spermie setká s vajíčkem.

Pro určení plodných dnů je tedy potřeba vědět, kdy žena ovuluje, je to tak?
Ano, je to tak. Pokud žena neví, kdy u ní dochází k ovulaci, budou se jí jen velmi těžko určovat plodné dny.

Jak žena může určit den, kdy ovuluje?
Obvykle je to v rozmezí třináctého až dvacátého dne cyklu. Samotné vajíčko začíná dozrávat od prvního dne krvácení, které je pro ženu signálem, že nedošlo k oplození vajíčka předchozího. Ovulaci žena obvykle neurčí během jednoho měsíčního cyklu, je potřeba jich sledovat víc v řadě.

Zajímavostí je, že asi 10 % žen dokáže poznat, kdy u nich k ovulaci dochází. Bez nějakých výpočtů, prostě to cítí. Ale je to skutečně spíše výjimečné.

Můžete čtenářkám dát nějaký příklad výpočtu plodných dnů?
Jak jsem již řekl, pro určení plodných dnů musí žena sledovat alespoň 3 cykly v řadě. Pokud vezmu v úvahu ideální 28 denní cyklus, ovulace by měla proběhnout zhruba uprostřed cyklu, tak plodné dny v tu chvíli vychází asi od 11. do 17. dne. Ještě poznamenám, že cyklus se počítá vždy od prvního dne menstruace až do posledního dne před dalším krvácením.

Obrázek1sgns zdroj: Profimedia

Jak se díváte na použití ovulačních testů při výpočtu plodných dnů?
Určitě mohou poskytnout cenné informace o období ovulace. A to hlavně u žen, které nemají úplně pravidelný cyklus.

Tato metoda se dá dobře kombinovat také se sledováním cervikálního hlenu. Hlen, který vytéká z děložního hrdla před ovulací je velmi vláčný a tažný. Tělo je v tuto chvíli připraveno přijmout spermie a poskytnout jim ideální prostředí pro oplodnění. A to jsou právě ty nejvhodnější dny pro pohlavní styk.

Máte nějakou statistiku, jak funguje určování plodných a neplodných dnů jako prevence proti početí?
Tato metoda je velmi nespolehlivá a osobně ji jako antikoncepční metodu nedoporučuji. I kdyby se vám podařilo velmi dobře plodné dny vypočítat, je stále 8 - 10% riziko, že přesto otěhotníte. Tato metoda není nikdy stoprocentní. Stejně jako přerušovaný pohlavní styk.

Určitě na tuto antikoncepční metodu nespoléhejte, pokud nemáte zcela pravidelný cyklus. V takovém případě se vám budou plodné dny určovat velmi špatně.

Dá se mezi plodnými dny určit ten “nejplodnější”?
Úplně jednoznačně ne, záleží na množství a kvalitě spermií a času uvolnění vajíčka.

Z technického hlediska - doporučujete pacientkám nějakou polohu, při které je šance na početí v rámci plodných dnů vyšší? Myslím, že se možná ještě najdou ženy, které dělají po sexu svíčku.
Ne, z odborného hlediska je to úsměvné.

Jak dlouho je znám pojem plodné dny a jak dlouho se s ním v rámci gynekologie pracuje?
Na plodné a neplodné dny se spoléhá po tisíciletí. Již porodní báby si před vznikem gynekologie dokázaly poradit. V gynekologii s nimi pracujeme století a postupně se podařilo i teorii prokázat vědecky za pomocí laboratorního stanovení hormonů a později i ultrazvuku.

Pane doktore, mnohokrát Vám děkujeme za zajímavé informace a přejeme, ať se Vám na klinice i mimo ni daří!

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma