Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Tom Cruise slaví padesátiny. Podívejte se na jeho kariéru a ženy

Tom Cruise slaví padesátiny. Podívejte se na jeho kariéru a ženy
zdroj: tisková zpráva

Americký herec a producent Tom Cruise, který 3. července oslaví padesátiny, patří už nejméně 25 let mezi největší hollywoodské hvězdy, přestože mu zatím uniká oscarové ocenění. Slávu mu přinesla zejména hlavní role pilota Mavericka ve filmu Top Gun režiséra Tonyho Scotta v roce 1986. Cruise natáčel několikrát v Praze, naposledy loni čtvrté pokračování snímku Mission Impossible.

Úspěšný herec se narodil 3. července 1962 New Yorku. Během života zvládl projít třemi manželstvími. První bylo s Mimi Rogersovou, druhé s Nicole Kidman a současné třetí s Katie Holmes.

První manželkou Toma byla herečka Mimi Rogers.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Mezi tím stihl i tříletý románek s Penelope Cruz. Dvě děti adoptoval s Nicole Kidman a se současnou partnerkou má dceru Suri. Hlásí se ke scientologické církvi, připojil se k ní v roce 1990 pod vlivem své první manželky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Se svou druhou ženou, herečkou Nicole Kidman, tvořili nádherný pár.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Tom Cruise se již roky nachází v pozici největšího hitmakera v Hollywoodu. Stále je jediná hvězda, které se bojí konkurenční distributoři natolik, že nikdy nenasazují premiéry svých filmů do kin stejný víkend.

První hlavní roli si zahrál Cruise ve filmu Panictví po Americku, následoval film Riskantní podnik. Dále ho obsadili bratři Scottové ve snímku Legenda a pak v akčním trháku z leteckého prostředí Top Gun. Tímto filmem odstartoval skutečnou hereckou kariéru. Následovaly role ve filmech jako Barva peněz, Koktejl nebo v oskarovém filmu Rain Man z roku 1988. 

Honoráře za jednotlivé role nepatřily zrovna mezi nejmenší a jeho jedna z největších (75 000 000 dolarů) byla ve filmu Mission: Impossible II.

Další filmy, které Toma proslavily: Interview s upírem, Eyes Wide Shut, Magnolia .Mezi jeho nejznámější role patří ve filmu Vanilkové nebe z roku 2001, kde ztvárnil Davida Aamessia a zahrál si s Penelope Cruz, Cameron Diaz a Kurtem Russellem. Mezi novější role patří ztvárnění Raye Ferriera ve filmu Válka světů z roku 2005 a úspěšný trhák Mission: Impossible III z roku 2006.

Tomova zatím poslední žena, rovněž herečka Katie Holmes.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Čtěte také: Hollywoodský rozvod roku? Katie Holmes se bojí o dceru, Tom Cruise je fanatik

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma