Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Téměř každého pátého Čecha se může týkat laktózová intolerance

Téměř každého pátého Čecha se může týkat laktózová intolerance
zdroj: tisková zpráva

Mléko a mléčné výrobky jsou důležitým zdrojem vápníku a bílkovin, které naše tělo potřebuje. U některých z nás může ale konzumace těchto výrobků způsobit nepříjemné zažívací potíže, jež mohou signalizovat laktózovou intoleranci (tj. nesnášenlivost k mléčnému cukru) Ta se obvykle projeví do 20. roku věku, ale může i později.  

„Mléčný cukr nebo odborně řečeno laktóza, je nejdůležitějším zdrojem energie pro novorozené savce, tedy i člověka. Naproti tomu laktáza je střevní enzym, jenž štěpí laktózu na jednoduché, stravitelné cukry. Tvorba výše zmíněného enzymu je přirozeně nejvyšší v kojeneckém věku, ale od druhého roku života jeho tvorba postupně klesá, což souvisí s věkem přirozeného přechodu „lidských mláďat“ na běžnou stravu vysvětluje zásadní rozdíl mezi dvěma lehce zaměnitelnými pojmy Ing. Ivan Mach, CSc., prezident Aliance výživových poradců ČR. Jeden z nejčastějších mýtů, který v souvislosti s laktózovou intolerancí mezi lidmi koluje, říká, že se k ní můžete projíst velkým množstvím mléka a mléčných výrobků. Opravdu nemůžete. Laktózová intolerance může být ve své nejzávažnější podobě vrozená, tzv. alaktázie, (u novorozenců velmi vzácná) nebo způsobená přirozeným úbytkem aktivity tohoto enzymu v tenkém střevě podmíněném především věkem.   Dalším často rozšířenou záměnou je alergické reakce na mléčnou bílkovinu (až velmi závažná reakce organismu na konkrétní látky, např. kravské bílkoviny) s intolerancí k mléčnému cukru – laktóze (nepříjemné pocity vyvolané nestrávenou laktózou v zažívacím traktu).

Laktózovou intoleranci potvrdí lékař

Nesnášenlivost mléčného cukru se projevuje zejména více či méně intenzivními nepříjemnými zažívacími potížemi. Tyto potíže se obvykle objeví v rozmezí půl až dvě hodiny po požití většího než tolerovaného množství laktózy v mléčném výrobku (pozor laktóza může být přítomna i v jiných než mléčných výrobcích, např. v sušenkách, omáčkách, jako důsledek přídavku mléka, smetany, či sušeného mléka do receptury. Mléko však, jako ingredience způsobující alergie nebo nesnášenlivosti, musí být vždy zvýrazněně na obalu výrobku). „Například většina dospělých má zbytkovou aktivitu enzymu laktázy a toleruje množství laktózy obsažené ve zhruba 250 ml kravského či kozího mléka,“ doplňuje Ivan Mach.  Pokud jste u vás nebo ve vaší rodině takové potíže zaznamenali,  můžete navštívit svého lékaře, který podezření nesnášenlivosti mléčného cukru potvrdí (a zároveň tak lékař může vyloučit onemocnění zažívacího traktu s podobnými projevy). Pokud se intolerance na laktózu u vás či některého člena vaší rodiny potvrdí, bude vhodné obsah mléčného cukru v rámci vašich stravovacích návyků omezit.

Vsaďte na výrobky se sníženým obsahem laktózy

Není nutné zcela vyřadit mléko a mléčné výrobky z vašeho jídelníčku, neboť jsou nejen součástí nabídky nutričně vyvážených jídel, jsou chutné a jejich nabídka je velmi pestrá a pro váš organismus jsou dobrým a přirozeným zdrojem vápníku a vitamínu D. Pokud si ovšem obsah laktózy v mléčných výrobcích musíte hlídat, porozhlédněte se po výrobcích s jejím nízkým obsahem. A které to jsou? Přirozeně nízký obsah mléčného cukru mají například tvrdé a zrající sýry nebo zakysané výrobky.  Pokud si ovšem rádi dopřejete sklenici čerstvého vychlazeného mléka, vsaďte na lehce stravitelné mléko Lehké ráno s nízkým obsahem laktózy od tradičního českého výrobce Mlékárny Kunín. Tato novinka má stejné nutriční složení jako klasické mléko se stejným obsahem tuku a lze ji využít i jako ingredienci při přípravě teplých a studených mléčných nápojů nebo nejrůznějších pokrmů či dezertů.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma