Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Tak vy ještě neznáte kolárium?

Tak vy ještě neznáte kolárium?
Kolárium | zdroj: StudentPoint.cz

Kolárium je podobné soláriu, ale narozdíl od něj má ještě něco navíc. Co? Čtěte dál.

Kolárium je soláriu opravdu podobné, a to nejenom slovně, ale také funkčně i vzhledově. Někdy je nazýváno také jako kolagenové solárium. Je to vlastně zařízení, jehož hlavním úkolem je aktivace kolagenu v kůži.

Kolagenová terapie

Kolárium je nejvíce vyhledávané právě kvůli kolagenové terapii, která působí pozitivně na lidský organismus. Kolagen je obsažen v kůži, kostech, chrupavkách a šlachách. Pokud má tělo nedostatek kolagenu, postihují ho tzv. kolagenové nemoci. Ty se projeví především v kloubech nebo řídnutím kostí. Významnou roli hraje také v procesu stárnutí.

Kolagenové solárium je velmi podobné tomu klasickému.
Kolagenové solárium je velmi podobné tomu klasickému.

Jak kolárium vypadá a funguje

Kolagenové solárium se stejně jako to běžné skládá z trubic. Markantní rozdíle je ovšem v jejich výkonu. Zatímco v běžném soláriu mají trubice výkon kolem 160–200 W, trubice v koláriu jsou výrazně slabší, a to kolem 100 W. Jejich součástí je také senzor, který dokáže změřit, kolikpigmentu máte obsaženo v kůži. Senzor podle toho naměří dávku UV záření, která je pro vás bezpečná, takže se v koláriu můžete i opálit, ale ne spálit. Pokud po opálení netoužíte a chcete pouze kolagenovou terapii, můžete si tuto funkci vypnout. Červené světelné vlny aktivují buňky k tvorbě kolagenu a enzymy zlepšující stav pokožky. Urychluje tedy regeneraci a prohřeje vám klouby.

Kolárium redukuje vrásky bezbolestně.
Kolárium redukuje vrásky bezbolestně.

Pro koho je vhodné?

Kolárium pravděpodobně nejvíce ocení lidé, které trápí suchá pokožka. Ta se díky kolagenu vzpruží a tolik se nevysušuje. Dále dokáže redukovat i mírné vrásky a zabraňuje stárnutí pokožky, což ocení leckterá dáma. Může vám pomoci i od pupínků, redukovat strie či posílit imunitu. Jak je napsáno výše, prohřívá i klouby a působí preventivně proti některým nemocem. Jedná se ale spíše o záležitost kosmetickou. Lidem, u kterých nemoc již propukla, nepomůže.

Kam zajít a kolik stojí?

Kolária nejsou u nás zatím moc rozšířená. Ve větších městech najdete specializované salony, nabízí je i některé lázně. Nutno podotknout, že proceduru nehradí žádná zdravotní pojišťovna. Kolárium je vhodné navštěvovat asi 4krát až 5krát do měsíce. Každá terapie trvá přibližně 20 minut, přičemž cena jedné minuty se pohybuje kolem 15 Kč.

AUTOR: Marie Michaleová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma