Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Světová premiéra v Dejvicích

Světová premiéra v Dejvicích
zdroj: tisková zpráva

Hru s názvem Wanted Welzl napsal dramaturg divadla Karel František Tománek. Režie se ujal Jiří Havelka, pro něhož to bylo po úspěšné Černé díře už druhé setkání v Dejvickém divadle.

Hlavním hrdinou inscenace, jejíž podtitul zní „hra, ve které jde o život“ je obchodník a náčelník eskymáků  moravského původu Jan (Eskymo) Welzl.  Titulní roli hraje David Novotný, čerstvý držitel prestižní divadelní ceny Alfréda Radoka za mužský herecký výkon, dále hrají Klára Melíšková, Hynek Čermák, Pavel Šimčík, Václav Neužil, Zdeněk Dolanský, Martha Issová, Jiří Konvalinka, Josef Wiesner a  další.

Kromě Jiřího Havelky se do DD vrací i „jeho“ scénograf Dáda Němeček, který po Černé díře pracoval také na inscenaci Krajina se zbraní.  Ke spolupráci tentokrát  přizval Natálii Steklovou, která navrhla kostýmy.

Režisér Jiří Havelka k připravované inscenaci řekl: „Eskymo Welzl nebyl můj dětský hrdina a hlouběji jsem se jím začal zabývat až potom, kdy jsem byl osloven režírovat v Dejvickém divadle inscenaci o Welzlových osudech. A musím uznat, že mě od té doby nepřestává dráždit. V hovorech s Karlem Tománkem a později i se scénografem Dádou a kostýmní výtvarnicí Natálkou o tom, proč a jak takovou inscenaci dnes dělat, jsme si jasně řekli, že nechceme inscenovat jeho známé severské příběhy. Zajímá nás on sám, jeho život a smrt, a to mezi, zajímá nás bílý, mrazivý sever, kde má člověk ke smrti pořád neskutečně blízko, zajímá nás led, zajímají nás nedivadelní žánry jako je třeba western nebo komiks.“

Více informací naleznete zde.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma