Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Svatební šaty napříč historií

Svatební šaty napříč historií
Svatební šaty. | zdroj: ThinkStock

Uplynulo tisíce let od prvního svatebního obřadu, přesto ale po celá dlouhá léta zůstávají centrem pozornosti nevěsty a jejich svatební róby.

Jak už to tak bývá, peníze dokáží divy. V historii se šaty nevěst lišily podle jejich společenského postavení. Jen ty vyvolené patřily do šlechtických rodin. Svatba měla většinou z politických důvodůspojit dvě mocné rodiny a upevnit tak jejich postavení. Celý obřad, nevyjímaje svatební šaty, reprezentoval bohatství rodin. Nevěsta se řídila posledními trendy a šaty byly šity na míru podle požadavků vycházejících z tradic rodiny. Byly přepychově honosné, zhotoveny z luxusních drahých látek, často dovážených až z orientu, a lemy oplývaly drahými nitěmi.

Antika a středověk

V době antiky se šaty nejvíce přibližovaly těm dnešním. Nevěsty oblékaly bílé, jednoduché tuniky ozdobené precizně propracovanými detaily v podobě zlatých nášivek, náramků a pásků.

Jak víme, se středověkem jako by se zastavil svět. Prohloubila se propast mezi stavy. Obyčejné dívky z nižších tříd do svateb nevkládaly tolik financí a šaty měly prosté, téměř se nelišící od těch na běžné nošení.

Naopak královské a šlechtické rodiny svým nevěstám dopřávaly to nejlepší z nejlepších. Šaty postrádaly svou dnešní konvenčnost v podobě  tradiční bílé barvy a oplývaly výraznými  jako  červenou, vínovou, zlatou a modrou. Nešetřilo se na drahých látkách typu  samet či hedvábí.

Rodiny se řídily jednoduchým pravidlem: čím ozdobenější a s co nejdelším závojem šaty byly, tím bohatší byla rodina.

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

První bílé šaty se objevily až v 19. století. Tradiční barvou svatebních šatů do té doby bylámodrá (barva nevinnosti), proto obrovským překvapením bylo, když si královna Viktorie na své svatbě s princem Albertem v roce 1840 oblékla šaty bílé. Po prvním šoku se bílá barva ujala všude po světě a ženy ji považovaly za vrchol vysněné svatby.

V dobách světových hospodářských krizí se začalo šetřit i v odvětví svateb. Ženy často považovaly honosné bílé šaty za přežitek a uchylovaly se k méně nákladním šatům či kostýmkům na běžné denní nošení.

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

Dnes je bílá barva svatební tradicí. Málokterá nevěsta si obleče garderóbu jiné barvy. Abych vás ale neuvedla v omyl, šaty se velice liší podle zemí a jejich historických a náboženských tradic.

AUTOR: Hana Treulerová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma