Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Studie: Horká čokoláda je nejlepší z oranžového hrnku

Studie: Horká čokoláda je nejlepší z oranžového hrnku
Horká čokoláda (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

  Nový společný výzkum španělských a britských vědců pomocí jednoduchého experimentu ukázal, že nádoba, ze které konzumujeme připravená jídla nebo nápoje, má nezanedbatelný vliv na náš výsledný chuťový zážitek. Například horká čokoláda podle studie nejlépe chutná z oranžového hrnku. O výzkumu informoval francouzský deník Le Figaro.

Vědci z Oxfordu a francouzské Valence došli společně k závěru, že vliv na chuťovou kvalitu potravin má především barva například hrnku nebo talíře, na kterém je daný pokrm naservírován. Vyplynulo to z jednoduchého experimentu, při němž několik desítek lidí ochutnávalo stejnou horkou čokoládu z hrnků různých barev. Hrnky oranžové a krémové barvy byly ty, ze kterých měla čokoláda podle výsledků nejlepší chuťové vlastnosti.

Vysvětlení se podle vědců skrývá v mozku. Pohled na konkrétní nádobu s jídlem aktivuje určité zóny v mozku a vytvoří naše konkrétní očekávání z hlediska chuti i nutriční hodnoty pokrmu. Na tomto základě se pak tělo připraví na odmítnutí nebo přijetí potraviny. Výzkum tak potvrdil známé pravidlo, že aby jídlo dobře chutnalo, musí také dobře vypadat. Konkrétní návod na to, jaká barva nebo tvar nádobí jsou ty správné, však podle vědců neexistuje. Záleží vždy na konkrétní potravině a na tom, kterou chuť chceme zvýraznit. Zatímco například ze sklenic studených barev se nápoje budou zdát více osvěžující, růžová sklenice podpoří jeho sladkou chuť.



Zdroje:
Le Figaro

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma