Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Studenti v Praze oslavili Majáles. A pořádně!

Studenti v Praze oslavili Majáles. A pořádně!
zdroj: tisková zpráva

Majáles, tradiční svátek studentů, se slavil 4. května i v Praze. StudentPoint u toho samozřejmě nesměl chybět a nyní vám přinášíme podrobnou reportáž i s dojmy návštěvníků.

Stejně jako loni, i letos odstartoval Majáles průvodem z Václavského náměstí až do Stromovky, kde se tato velkolepá akce každoročně koná. Počasí nám přálo, sluníčko svítilo, pofukoval příjemný větřík, jen těch lidí bylo všude mraky. Pokud vám ale nevadí nekonečné fronty na jídlo a pití, dav lidí, kterým se musíte nechat unášet, a pozdě odpoledne i odpudivé toytoyiky, byli jste určitě v sedmém nebi. Tohle všechno ale k pořádnému festivalu patří, takže nezbývá nic jinýho, než zatnout zuby a vydržet. Co ale nesmí na festivalu hlavně chybět? Ano, našlápnutá muzika!

Majálesový průvod, kterého se zúčastnila i kapela Nightwork, vedli tradičně jednotliví králové. Se svými fanoušky a doprovodem tak všichni došli až do Stromovky. Organizátoři si na letošní ročník Majálesu připravili pro návštěvníky opravdu nabitý program. Což se nakonec neukázalo jako nejlepší nápad, protože jestli jste chtěli stihnout všechno, neměli jste žádnou šanci.

Hlavním lákadlem k jedné ze stagí byl rozhodně písničkář Tomáš Klus a jeho parťák, kytarista Jirka Kučerovský. Showmani a skladatelé chytlavých písniček a upřímných textů odehráli všechny své největší hity, se kterými jim osazenstvo Majálesu milerádo pomohlo. Klus si publikum získal i poslední improvizační písní, kterou začínal slovy "som zdobil" či písní Marie, při které návštěvníky ještě poučil: "Dámy a pánové, dovolte na závěr takové malé zamyšlení. My jsme marně hledali ve svém teplaylistu nějakou píseň, ve které by bylo něco, která by vás nějak obohatila, a našli jsme to právě v této písni. Je to takové sdělení, mnozí z vás tím potěší třeba někoho blízkého. Dámy a pánové, mějte na paměti, že přerušovaná píseň je bezpečná píseň." Že je Klus mistrem improvizace dokázala i píseň Hoří malta, která vznikla během výměny prasklé struny. Mimochodem, prý ji najdete na albu Cihelna.

Skvělou show předvedla i ústecká kapela UDG. Bubeník Jugi hrál s takovou vervou, že se mu podařilo protrhnout blánu bubnu, což se podle zpěváka Petra Vrzáka stává jednou za deset let. Nechyběl hit Hvězdář, kluci přidali i novinku Vzdáleni z chystané nové desky. Fanynkám ale nejvíce zaplesalo srdíčko, když si saxofonista údégéček Adam Kupera sundal bundu a zůstal jen v tílku. Slečny tak omdlévaly nejen ze slunce.

Klasiku předvedli i Mig 21, Jirka Macháček opět nezapomněl svůj červený outfit. Kostýmy jsou nezbytnou součásti i kapely Monkey Business, Tonya Graves jich za večer vystřídala hned několik.  Kapely Wohnout Vypsaná fixa zase zahrály své nejnovější hity. Wohnout píseň Svaz českých bohémů, ke které nedávno vypustili do světa i videoklip, a Vypsaná fixa Čtyři slunce ze stejnojmeného filmu.

Vyznavači slovenského punk-rocku si přišli na své u kapely Iné KafeHorkýže slíže, která kromě písní z nové desky dala i hity jako Malá Žužu nebo Silné refrén. Třešničkou na dortu bylo vystoupení kluků z Nightwork, kteří pro své fanoušky chystají velké překvapení na 1. červen. Necháme vás v napětí. Vojta Dyk a jeho banda zahráli všechny pecky z poslední desky, nechyběly ani songy Čekám na signál, Globální oteplování nebo Slunce v duši.

Bohužel jsem přišla o své koncertní oblíbence Tata Bojs a mnoho dalších, kapely se totiž zbytečně moc kryly. Jak říkám, pokud jste chtěli stihnout všechna vystoupení, neměli jste žádnou šanci. To je na jednu stranu strašná škoda, na druhou stranu byla i tak atmosféra u každé stage dokonalá.

Pražský Majáles je tedy za námi. A rekapitulace? Počasí vyšlo skvěle, kapely byly super, návštěvnost obrovská. Doufám, že jste se zastavili i u našeho StudentPoint stánku, kde jste mohli rychle a zadarmo získat titul z majálesové univerzity a ještě ho zapít panákem. Pokud ne, podívejte se na fotky, jak si to ostatní návštěvníci s námi užívali. Pokud jste na Majálesu byli, napište nám na náš facebook, co se vám líbilo a co byste naopak nejraději zrušili.

Pro inspiraci si přečtěte, s čím se nám svěřili návštěvníci přímo ve Stromovce.

Jana (20): "Nejvíc jsem se těšila na Tomáše Kluse a Nightowork, kteří mají super písničky a hlavně se mi líbí Kuba Prachař. Štvou mě fronty na jídlo, dav lidí a signál, který strašně padá, ale to je tady vždycky."

Káťa (21): "Těšila jsem se na UDG, mají super písničky a jejich saxofonista vypadá hodně dobře. Vadí mi to množství lidí a fronty na jídlo a pití. Kdyby šlo půlku lidí vymazat, bylo by to super, ale zas je tady hodně dobrá atmosféra"

Petr (25): "Na Majálesu mám rád tu atmosféru, ta je tady každej rok skvělá. Těšil jsem se na koncert Monkey Business, ale hodně mě zklamali.

Markéta (19): "Přišla jsem hlavně na Horkýže slíže a Vypsanou fixu, poslouchám je už dlouho a vždycky si je užiju. Pak mě hodně překvapila kapela Čoko Voko, o které jsem se dozvěděla nedávno. Štvou mě záchody, který jsou k večeru dost nechutný a lidi, kteří jsou prostě všude. Ale tohle všechno k festivalu patří, takže jsem se s tím nějak smířila."

Také ještě mrkněte do naší fotogalerie na fotky z hudebních vystoupení. Schválně, najdete se mezi skalními fanoušky v prvních řadách? Anebo snad až ve druhé várce fotek?

Foto: Barbora Turková, StudentPoint

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma