Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Špetka orientálního kardamomu udělá z vaší kávy výjimečný požitek

Špetka orientálního kardamomu udělá z vaší kávy výjimečný požitek
Kardamom | zdroj: ThinkStock

Kardamom je díky svému původu a častému užívání v zemích Orientu lidově označován jako mouřenínský nebo egyptský pepř. Rostlina, na níž kardamom roste, je bylinný keř. Daří se mu v Indii, na Sumatře, Srí Lance a v Číně.

V Indii jsou po kardamomu pojmenované dokonce i deštné pralesy, tzv. Kardamomské hory se nacházejí na jihozápadním pobřeží Indie a jsou svou tropickou vlhkostí (ve výšce 700 - 1500 m. n. m.) tím správným klimatem pro růst této neobyčejné rostliny.

Plody mají podobu tobolek, uvnitř nichž se skrývá více semen. Kardamom vyniká svou intenzivní kafrovitou chutí, která je opravdu velice palčivá. U nás se používá jako přísada při pečení např. do perníčků. Češi nejsou zvyklí používat kardamom ve formě koření při vaření nebo jako přísadu do teplých nápojů. Naopak v Egyptě je velmi oblíbená káva se špetkou mletého kardamomu. Doporučujeme vyzkoušet si tuto egyptskou libůstku na vlastní kůži. Chuť takto připravené kávy Vás zajisté mile překvapí. Na Středním východě zase dávají přednost čaji ochucenému kardamomem.

Kardamom zdroj: ThinkStock

Semena kardamomu obsahují také značné množství bílkovin, sacharidů a tuků. Z vitamínů je zde zastoupen především thiamin, niacin a riboflavin.

Sami se přesvědčte, že spolu s kardamomem si do kuchyně vpustíte alespoň závan kouzelného Orientu.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma