Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Sexuální obtěžování je závažným problémem českých žen

Sexuální obtěžování je závažným problémem českých žen
Sexuální obtěžování | zdroj: ThinkStock

Více než polovina, přesně 63 % českých žen, se ve svém zaměstnání setkala se sexuálním obtěžováním. I přes to, že dnes už neexistuje téměř žádné společenské tabu, sexuální harašení patří stále k naléhavým problémům, o kterém se málo mluví a které trápí velké množství žen v zemi.

Ženy se často samy sebe ptají, co je a co už není sexuální obtěžování. Protože vznést proti některému z kolegů toto obvinění, je závažné rozhodnutí a ženy jsou paralyzovány strachem z okolí, které je bude pokládat za hysterické a úzkoprsé, vždyť přece všeobecné stereotypní vnímání velí "kde je vystrčeno, tam je dovoleno" nebo "vždyť si za to může sama".

Sexuální obtěžování vede k degradaci ženy a odráží celospolečenský kontext postoje mužů vůči ženám. Je těsně spojené se znevýhodněním a podřízeností v zaměstnání i ve společnosti „něžného“ pohlaví. Zásadním problémem ale je, že harašení nelze jednoznačně definovat, jelikož se vyskytuje v mnoha formách, je subjektivní a rozhodující je vnímání určitého chování obětí.

Sexuální obtěžování Sexuální obtěžování | zdroj: ThinkStock

V ČR jsou nejčastější formou vtipy, uvádí to 63% žen , dokonce 2% ženské populace mluví o pokusu o znásilnění. Předvídatelným faktem je zjištění, že 5 – 23 % obtěžování vůči ženám je ze strany nadřízených.

Indikátorů a forem sexuálního obtěžování existuje v současné době vícero druhů. Jedná se o sexuálně podbarvené řeči a vtipy, narážky na soukromý život, nechtěný tělesný kontakt, nabídky na schůzku i přes nezájem nebo obtěžující telefonáty.

Pokud se ocitnete v podobné situaci a nevíte si rady, jak postupovat, nebojte se obrátit na organizace, které Vám bezplatně pomohou najít řešení. Pro příklad uvádíme pár tipů: Koordona, Rosa o. s. či Bílý kruh bezpečí.

Zdroje:
Sexualizovaná realita pracovních vztahů

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma