Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Sex ve světě - zvyky, tradice, kuriozity. Sladká Francie

Sex ve světě - zvyky, tradice, kuriozity. Sladká Francie
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Francie je obecně vnímána jako země otevřená erotickým radovánkám. Částečně za tuto nálepku vděčí tomu, že místní dívky, ženy, ale i muži mají bezesporu značný sexappeal, což se projevovalo ve filmu, v šedesátých letech ovládaly stříbrné plátno megahvězdy Romy Schneider, „Angelika“ Michélé Mercier, Catherine Deneuve a zejména Brigitte Bardot, která se stala sexuálním idolem.

Legendou je rovněž francouzský polibek, který zde ovšem rozhodně nevznikl, byl známý už dávno ve středověku jako florentinský. Ve větší známost ovšem nevstoupil, hlavně proto, že katolická církev ho považovala za smrtelný hřích.

Bohémští Francouzi? Ani ne…

Známý je rovněž výraz bohémský styl života pro užívání života „plnými doušky“ včetně drog, alkoholu a nevázaného sexu. Vznikl v 19. století, kdy se mladí umělci začali stěhovat do sousedství Romů (francouzsky Bohémiens), o kterých se tvrdilo, že přišli z Bohemie, tedy z Čech.

Na druhou stranu ve Francii mají některé konzervativní zákony, například ten, zakazující líbání na vlakových nádražích (za jeho porušení naštěstí nehrozí jiný postih než vykázání z těchto prostorů).

A stále platí zákaz sňatků mezi osobami stejného pohlaví, což je v dost rozporu s heslem francouzské revoluce - Volnost, rovnost, bratrství. Zároveň je ovšem současná první dáma Carla Brunii - Sarkozy, bývalá italská modelka a zpěvačka odpůrcem monogamie.

O té prohlásila, že je "nesmírně nudná" a otevřeně hovořila o svých milostných úspěších, včetně sexu s Mickem Jaggerem a Ericem Claptonem. "Jsem krotitelka mužů, kočka," řekla deníku Le Figaro. "Jsem věrná hlavně sama sobě a dávám přednost polygamii."

Emancipované ženy a líní muži

Velmi silné tendence k ženské emancipaci potvrdil i nedávný poměrně rozsáhlý průzkum, mapující zvyky a postoje (převážně mladých) lidí. Každá pátá dívka či žena se považuje za velmi asertivní při vyhledávání sexu, zatímco každý pátý mladík o něj nemá zájem a dává přednost počítačovým hrám!

Francouzky mají i dvakrát víc sexuálních partnerů. Počet těch, co uvádějí, že měly jen jednoho, klesl z 68 procent v roce 1970 na 43 procent r. 1992 a 34 procent v roce 2006. Naopak z 2 na 5 vzrostl za stejné období počet sexuálních partnerů. U mužů zůstává čtyřicet let stejný - téměř 13.

V současnosti zůstávají ženy sexuálně aktivní déle než dříve - 90 procent žen nad padesát let je dnes sexuálně aktivní, v roce 1970 to bylo v té věkové skupině jen asi 50 procent žen. Překvapujícím zjištěním je, že dvacet procent mladých mužů ve Francii, ve věku od 18 do 24 let, "neprojevuje zájem o sexualitu".

Rovněž počty mužů bez sexu ve věku nad 35 let jsou dvakrát tak vysoké než u žen. Podle této analýzy se také ukazuje, že jednou z největších změn z posledních let je podle to, že se mužské a ženské sexuální chování nyní velmi podobají.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma