Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Šest důvodů, proč ženy žijí déle

Šest důvodů, proč ženy žijí déle
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Nic proti mužům, ale to, že se ženy dožívají vyššího věku, je prostě fakt. Zjistili jsme pro vás šest hlavních důvodů, proč tomu tak je. Možná se nebudete stačit divit, v čem nad muži vynikáte.

1. Mají silnější imunitu
Jeden z důvodů, proč ženy žijí déle, podle vědců je, že mají silnější imunitní systém. Rodí se s vnitřní sílou, která je efektivnější než ta mužská a také jim déle vydrží. Před nemocemi je tak chrání až do pokročilého věku.

2. Za vše mohou hormony
Další teorie tvrdí, že ženské hormony zajišťují lepší ochranu organismu a brání vzniku srdečních chorob. Dnešní žena se v průměru dožívá 79,8 roku, což je o pět let více než u mužů. A i když je pravda, že se ten rozdíl během posledních let o něco zmenšil, muži se stále dožívají průměrného věku, který byl pro ženy běžný už před 30 lety.

3. Mají více bílých krvinek
Vědci zjistili, že ženské tělo produkuje mnohem víc bílých krvinek, které bojují s infekcemi, než kolik jich bylo zjištěno u mužů stejného věku. Odborníci prohlédli 46 zdravých mužů a žen ve věku 20 až 62 let. V jejich těle zkoumali množství nových bílých krvinek označovaných písmenem T. U obou pohlaví produkovaly brzlíkové žlázy s přibývajícím věkem méně buněk T, ale ženy jich přesto stále měly víc. V souvislosti s tím si vědci vyhledali údaje o počtu Britů, kteří v letech 1993 až 1998 zemřeli na zápal plic nebo chřipku. Mužů bylo víc a rozdíl přesně odrážel odlišnosti ve tvorbě buněk T brzlíkovými žlázami.

4. Za vším stojí evoluce
Někteří odborníci pro změnu věří, že jde o evoluční záležitost. Ženy žijí déle, aby mohly pomoci s péčí o další generace. I když žena stejně jako muž geneticky přispívají svým potomkům rovným dílem, fyziologický příspěvek ženy je prý znatelnější.

5. Více vydrží
Muži mají podle expertů mnohem omezenější biologickou trvanlivost. Ženské tělo se naopak dokáže lépe udržovat a umí lépe uchovat buňky při životě. Buňky v mužském těle nejsou geneticky naprogramovány, aby vydržely existovat tak dlouho jako ty ženské.

6. Jsou opatrnější
V minulosti byl rozdíl v délce života zdůvodňován většími riziky, která muži podstupují, ať už šlo o nehody nebo nemoci spojené s životním stylem (srdeční choroby, rakovina). Muži jsou také často v práci vystaveni nebezpečným látkám a neméně často dělají věci, které škodí jejich zdraví. A tak i to, že ženy jsou opatrnější, může být důvodem, proč žijí déle.

Převzato z kafe.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma