Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Sadař smíchu, roste sám... Výstava fenomenálního Lhotáka U Betlémské kaple

Sadař smíchu, roste sám... Výstava fenomenálního Lhotáka U Betlémské kaple
Kamil Lhoták, Nouzové přistání | zdroj: Galerie U Betlémské kaple

Galerie U Betlémské kaple v centru Prahy se soustřeďuje na výtvarné umění spjaté s českou poválečnou produkcí. V rámci výstav se můžete seznámit s díly Skupiny 42, českých surrealistů nebo konstruktivismem. Aktuálním vystavovaným umělcem je významný český výtvarník Kamil Lhoták.

Kamil Lhoták (1912 - 1990) byl výtvarným samoukem. Nikdy výtvarný obor nestudoval, ale o svém nesporném talentu přesvědčil hned na jeho první výstavě v roce 1939.

Pro Lhotákovu tvorbu se stala typickými "městská" témata, což bylo charakteristické pro Skupinu 42. "Lhotáka s ní spojovalo především okouzlení městskou civilizací a technickým pokrokem. Hned zpočátku bylo ovšem jasné, že Lhoták je příliš velký „samorost“ a že se jeho fantazie nedokáže zcela podřídit skupinovému programu."  

Lhoták byl fascinován technickými "udělátky", jakými byly např. létající balony, velocipedy nebo aeroplány. Proto na spoustě jeho obrazů můžete spatřit právě tyto předměty, které se staly neodmyslitelnou součástí výtvarníkova vizuálního světa na plátně.

Výstava potrvá do 8. září v Galerii U Betlémské kaple na Praze 1.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma