Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Šácholan nebo magnolie? Obojí je správně!

Šácholan nebo magnolie? Obojí je správně!
Magnolie | zdroj: ThinkStock

Pokud se rozhodujete, který okrasný stromek vysadit na zahradě, poradíme vám tip! Magnolie, česky šácholan, má v období rozpuku nádherné pevné květy, z nichž se line pronikavá vůně. A pozor, tento strom není náročný, jak se na první pohled může zdát.

Šácholan k nám doputoval až z východní Asie, přesněji z Japonska a Číny. Celý rod "magnolia" čítá asi na 120 druhů, které mohou být jak stálezelené, tak opadavé. 

Strom magnolie se sadí na jaře či na podzim. Výhodou dřeviny je to, že je v našich podmínkách zcela mrazuvzdorná. Na co je třeba dávat si pozor, jsou její mělké kořeny. Proto při obdělávání půdy kolem ní buďte nadmíru opatrní. Určitě je vhodné vybrat pro magnolii slunné místo, které musí být zároveň chráněno před poryvy severního větru.

Magnolie Magnolie | zdroj: ThinkStock

Pokud byste rostlinu zasadili na nejteplejší místo, spláčete nad výdělkem. Magnolie by totiž brzy naklíčila a její květy by přes noc zmrzly.

U nás jsou nejrozšířenější dvě odrůdy magnolie, a to s růžovofialovými nebo bílými květy. Právě odrůda bíle kvetoucí je nižšího vzrůstu, připomíná spíše keř a také roste spíše do šířky než do výšky.

Magnolie Magnolie | zdroj: ThinkStock

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli druh šácholanu, v každém případě to bude trefa do černého. Magnolie je totiž díky své kráse úchvatným a majestátním stromem, který nikdo jen tak nepřehlédne.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma