Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

S jarem přicházejí i alergie II.

S jarem přicházejí i alergie II.
zdroj: tisková zpráva

S jarem se začíná probouzet nejen příroda, ale také alergie na pyly z kvetoucích rostlin, stromů, květin. Ty se stávají černou můrou velké části populace, zejména dětí. I když - až na výjimky - nejde o život ohrožující onemocnění, je zpravidla nejen velmi nepříjemné, ale hlavně silně omezující.

 

Alergie má  ovšem mnoho různých podob, nemusí totiž jít ani zdaleka jen o pyly, kterými jsme se zabývali v prvním díle, ale i o venkovní plísně, často je přenáší domácí mazlíčci - zejména jde morče, myši, kočky a další.

Všechno souvisí se vším

Proto objeví li se její typické příznaky a nedojde-li k uzdravení do několika dnů, obvyklých pro běžnou infekci, měl by pacient navštívit svého lékaře, který ho odešle na speciální vyšetření.

To může nebolestivými kožními testy určit přepokládaný spouštěč, případně nechat udělat krevní rozbor v imunologické laboratoři k zjištění hladin protilátek. Alergie bývá často spojována s poruchami imunitního sytému, narušením obranyschopnosti.

Ono na tom něco je, vždyť jde vlastně o nadměrnou výrobu určitého typu látek a protilátek, ale to je lépe nechat na odborníkovi. Tím se dostáváme k tomu, co čtenáře asi nejvíc zajímá, léčbě.

Ta je sice obvykle poměrně snadná, bohužel ne vždy zcela uspokojivá. V „sezóně ohrožení“ se doporučuje brát jak preventivní léky, tlumící samotný vznik a rozvoj příznaků, tak záchranné, zaměřené na již vzniklé obtíže.

Prvně jmenované by měly mít pokud možno místní charakter (nosní a oční kapky, spreje, inhalační preparáty), záchranné se většinou polykají (nejčastěji jde o tzv. antihistaminika).

Při alergii s vazbou obtíží na konkrétní pyl může ovlivnit další léčbu podávání vakcín. Dnes jsou k dispozici opravdu velmi účinné a bezpečné, ovšem nikoli zadarmo.

Radikální radikálové

Složitější to bývá u pacientů, u kterých je podezření i z poruchy obranyschopnosti a léčba musí být komplexní. Zde je již nutná jeho aktivní spolupráce, mnohdy je třeba přehodnotit životosprávu, návyky, dietní chyby.

Při nedostatku pohybu, stresovém zaměstnání, nevhodné konzumaci potravin a dalších „nepravostí“ vznikají totiž v těle nebezpečné, místy až jedovaté zplodiny, které potřebují z těla ven, jinak mohou nepříznivě ovlivnit cévy, nervy, srdce, játra, ledviny.

Odborně se těmto vysoce škodlivým molekulám říká volné radikály. Naštěstí jdou zlikvidovat antioxidanty - vitaminy C, E, beta karoten, stopovými prvky (například zinek, selen) vhodný je i zelený čaj.

Současným hitem jsou i tzv. probiotika. Tento poněkud učený název zahrnuje léky či potraviny s živými a „hodnými“ bakteriálními kmeny, stabilizujícími rozkolísané střevní mikrobiální prostředí.

Nejlepší prevencí na oslabenou imunitu je však to úplně nejjednodušší - sportovat, jíst zeleninu a ovoce, vyhýbat se tučným a sladkým pokrmům.

Potravinové doplňky totiž nikdy nenahradí zdravý způsob života, i když je  pravda, že mohou být podpůrným pomocníkem.

Další informace na : www.pylovasluzba.cz , www.cipa.cz,  www.alergie.cz, www.alergici.cz, www.pyly.cz,  a další.

 

 

 

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma