Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Rozzařte svůj úsměv. Poradíme, jak na to!

Rozzařte svůj úsměv. Poradíme, jak na to!
Úsměv | zdroj: ThinkStock

Smích je důležitým faktorem, který rozhoduje při každém setkání. Poradíme vám, jak se postarat o své zuby, aby váš úsměv byl skutečně zářivý!

Projezte se ke zdravým zubům!

Naše zuby vyžadují správnou výživu. Přísun potřebných vitamínů a minerálů zajišťují potraviny s obsahem vápníku, fluoru, fosforu a vitamínu D. Doporučuje se jíst dostatek mléčných výrobků či ryb, zeleniny i oříšků. Známe i potraviny, které ovlivňují pigmentaci zubů. Ovoce a zelenina, jako například jablka, mrkev a okurky, zvyšují produkci slin a tím pádem likvidují bakterie.

Mrkev je zdravá!
Mrkev je zdravá!

Co je lepší vynechat?

Naopak po bělicích procedurách se doporučuje omezit pití kávy, čaje, červeného vína a barevných potravin, jako jsou červená řepa nebo borůvky. Zároveň nezapomínejme na kyselé plody, které naleptávají sklovinu a uvolňují minerály, proto s čištěním zubů nespěchejte, počkejte alespoň půl hodiny. Použití brčka omezí kontakt se zubní sklovinou. Sladkosti se v dutině ústní mění na kyseliny a také nepatří mezi zubům prospěšné potraviny. Zbarvení chrupu ovlivňují i kouření a některé léky (tetracykliny).

Zásady správného čištění

Zdraví zubů závisí především na péči, kterou jim věnujete. Základem péče je správné čištění, které má za úkol odstranit zubní plak. Doporučují se zubní kartáčky s jemnými a hustě osazenými vlákny a malou hlavičkou, které dokonale vyčistí povrch zubů a nepoškrábou zubní sklovinu. K čištění mezizubních prostor vybíráme ze širokého spektra pomůcek. Každodenní použití mezizubních kartáčků a nití výrazně sníží výskyt zubního kazu.

Zdravé zuby jsou základem krásy!
Zdravé zuby jsou základem krásy!

Věnujte pozornost jazyku, na kterém se také množí bakterie. Ústní voda patří k dalším pomocníkům v cestě za krásným úsměvem, avšak někteří z nás se snaží nahradit čištění zubů jednoduchým výplachem dutiny ústní. Samotná ústní voda ale opravdu nestačí. Čistit bychom měli zpravidla dvakrát denně: ráno a večer. K prevenci zubního kazu slouží dentální hygiena, kterou provádí dentální hygienista. Absolvuje se podle potřeby asi jednou za rok. Dentální hygienista vám profesionálně vyčistí zuby a názorně ukáže, jak by se mělo postupovat přikaždodenní péči o chrup.  

AUTOR: Olga Čečeleva

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma