Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Rakovina, věc veřejná

Rakovina, věc veřejná
Ilustrační foto | zdroj: ThinkStock

Nadace pro výzkum rakoviny v Olomouci se podílí na financování výzkumu, který probíhá v Laboratoři experimentální medicíny při Lékařské fakultě Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice v Olomouce.

Vývoj nových protinádorových léčiv

Protinádorová léčiva patří mezi nejdůležitější součásti léčebných protokolů nemocných s maligním onemocněním. Přes úspěchy dosažené jejich použitím v klinické praxi, zůstávají výsledky protinádorové léčby nadále neuspokojivé a vyžadují aktivní přístup ze strany lékařů a vědeckých pracovníků při hledání nových preparátů s novými mechanismy účinku, menší toxicitou a schopností odolávat mechanismům odpovědným za navození rezistence nádoru na cytostatika.

Naše úsilí je v tomto směru zaměřeno jednak na vývoj léčiv s novým mechanismem účinku (inhibitory cyklin-dependentních kináz, deriváty kyseliny betulinové, některé fytochemikálie s protinádorovým účinkem), na zlepšování struktury a biologických vlastností známých cytostatik (deriváty taxanů) a také na vývoj léčebných postupů založených na imunoterapii s využitím synteticky modifikovaných nádorových antigenů ve formě protinádorových vakcín.

Nadace Rakovina věc veřejná pořádá módní přehlídky předních českých návrhářů, za účasti finalistek České MISS, s kterými nadace spolupracuje již několik let.

Bližší a aktuální informace o činnosti laboratoře naleznete na stránkách lem.ocol.cz.

Klikněte si také na www.vecverejna.cz a www.poslipribeh.cz.

Zdroje:
lem.ocol.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma