Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Radon je nebezpečný spolubydlící

Radon je nebezpečný spolubydlící
Mapa koncetrace Radonu v ČR | zdroj: IP Polná

Česká republika se nachází na ložištích radonu, který značně ovlivňuje naše zdraví. 

Státní zdravotní ústav odhaduje, že ročně zemře v České republice v důsledku vysoké koncentrace radonu okolo 900 lidí na zhoubné plicní onemocnění. To je zhruba 16% ze všech úmrtí na rakovinu plic. Je to více, než je počet obětí tragických autonehod, o kterých, na rozdíl o úmrtích na karcinom plic, denně informují sdělovací prostředky...

Proč tomu tak je? Česko leží na podloží s vysokým podílem uranu. Jeho nestabilní izotopy se samovolně rozpadají na řadu radioaktivních frakcí, jednou z nich je i plyn radon. Ten proniká ze země, z podzemní vody nebo ze stavebního materiálu netěsnostmi do našich domů a my ho vdechujeme. Radon je přítomný v každém domě.

Zdálo by se, že moderní stavebnictví si s touto hrozbou poradilo. Ne tak docela. Příčinou je zateplení. Tím se sice dokonale utěsnění dům a sníží se náklady na topení, ale současně se výrazně omezí výměna vzduchu. Odborníci z Asociace inspektorů nemovitostí varují, že zateplení zejména starších budov může vést ke zvýšení koncentrace karcinogenního plynu radonu. Měli bychom tedy více a intenzivněji větrat.

Jenomže jak zjistíme, jak velké je ohrožení našeho zdraví a života? Laická veřejnost je přesvědčena, že pronikání radonu z podloží do budovy brání standardní protiradonová izolace. Je však velmi těžké, a někdy dokonce nemožné, aplikovat běžně doporučovaná opatření na všechny budovy. Ochrana domu by se podle odborníků měla řešit individuálně.

Obrázek působení radonu | zdroj: Redakce

Dr. Tomáš Skalický, který působil na Svobodné univerzitě v Berlíně a dnes se věnuje technickému poradenství v oblasti inženýrských činností, doporučuje změřit koncentraci radonu v bytě. Dříve stát platil měření koncentrace radonu a přispíval na ozdravná opatření. Dnes je odpovědný za ochranu svého zdraví každý sám.

Ideálním řešením, jak můžeme sledovat koncentraci radonu u sebe doma je přístroj na měření radonu - Radon skener 3000. Přístroj vám ukáže koncentraci radonu ve vašem obydlí a zároveň slouží i jako kontrolní zařízení v případech, kdy již byla provedena protiradonová ochrana. Vyšší koncentrace byly naměřeny i v domech 10 let po kolaudaci.

Obrázek zdroj: Redakce

Mějme na paměti, že ionizující záření nemá „bezpečnou“ spodní hranici! Lépe je tedy předcházet nádorovému onemocnění, než je následně poněkud drasticky léčit.

Více o Radon skeneru 3000 a dalších produktech na www.wellnessair.cz nebo na telefonu 567 225 419.

Zdroje:
Redakce, IP Polná

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma