Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Prostituce včera, dnes a zítra - díl druhý

Prostituce včera, dnes a zítra - díl druhý
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Za dobu existence lidstva se změnilo snad všechno, ale prodejná láska nikoli, její formy jsou víceméně identické s dnešním světem - snad s výjimkou antiky, kdy se často provozovala jako součást určitých rituálů i v chrámech…

V pozdním středověku vznikaly cechy prostitutek, tedy něco jako odbory. Daly si za cíl omezit ohniska nákazy pohlavními chorobami zavedením zdravotních knížek, směrovat její chod do určitých oblastí (tzv. kontrolní ulice) a zabránit vykořisťování lehkých děv kuplíři. Na svou dobu pokroková pravidla, kéž by dnes platila u nás!

Vytěsnění  na periférii

K vytěsnění prostituce na periférii - a tím i do podsvětí - pak došlo až v roce 1494 a nikoli kvůli ohrožení mravnosti, ale rozsáhlé epidemii syfilidy, kterou na kontinent zřejmě zavlekli námořníci Kryštofa Kolumba. Nevěstince byly proto úředně zavřeny a tento stav zůstal nezměněn i poté, co nebezpečí masové nákazy dávno pominulo.

Pochopitelně fungovaly vesele dál, jen se jaksi dělalo, že neexistují. Mimochodem, v Paříži opakovaně vyšel (v letech 1791, 1793, 1803 i dalších) podrobný almanach,v němž byly detailně popisovány přednosti dívek i podniků, cenové relace, služby atd.

Ovšem ilegalita, do níž se byly nuceny uchýlit, vedla k napojení na kriminální živly - a nešlo zdaleka jen o pasáky. Postupně tento byznys totiž zcela ovládla mafie, camorra, či podobné struktury, zabývající se organizovaným zločinem. Tento stav se víceméně nezměnil.

Není bordel jako bordel

Bordel je francouzský výraz složený ze slov bord (břeh) a eau (voda), což odpovídalo situování do přístavu, znamením se stala červená lucerna před vchodem - ta ovšem v antice upozorňovala na hostinec! I když je vlastnily vysoce postavené osobnosti, oficiálním nájemcem byl většinou kat (stejně jako nevěstky platil za nepočestného).

Nešlo o nějaké špeluňky, patřily k nejluxusnějším domům, chodili tam za sexuálním povyražením hlavně šlechtici. Někteří drželi nad svým oblíbeným podnikem dokonce jakýsi patronát, například madame Dubarry a vévoda de Richelieu nad podnikem „malé komtesy“ Gourdanové. Tu napadlo orientovat se i na lesbičky či poskytovat další služby, specializované na užší okruh zákazníků, holdující netradičním způsobům sexu.

Obdobných podniků přibývalo a praktikovalo se v nich snad úplně všechno - od sadomasochismu, přes fetišismus až po nekrofilii. V Enfants de Prado ve čtvrti Cité měli jako specialitu gigantické postele, v nichž se mohly „bavit“ až čtyři páry naráz. Je třeba připomenout, že v bordelech prostitutky i bydlely, ne jen pracovaly. Bylo to výhodné pro obě strany, ony měly zázemí a majitel je měl po ruce, pokud se pro ně našel zákazník.

Chlapci a chlapi

Mužská - lépe řečeno chlapecká - prostituce se nejvíc se rozvíjela v antickém Řecku a Římě, kde byla mnohem dražší než ta klasická. Martilius dokonce tvrdil, že ženami museli vzít zavděk jen chuďasové! Souviselo to s tím, že erotickým symbolem nebyly pohlavní orgány (či prsa) ale pěkně tvarovaný zadek - bez ohledu na to, komu patřil! Navíc těla adolescentů se svými křivkami i hebkou kůží velmi podobají ženskému.

Ti začínali kariéru již v jedenácti, dvanácti. Levní, pouliční se nabízeli hlavně na Via Suburana, „vyšší kasta“ poskytovala služby ve specializovaných hostincích. Právě tam potkal Sókratés nádherného Faidóna a zatoužil po něm natolik, že požádal svého bohatého přítele (!) aby ho za obrovské peníze (stál tolik, co rolnický dvůr) vykoupil ze služby.

Po něm ho „zdědil“ jeho věrný žák Platón, ten mu věnoval jeden ze svých nejlepších filozofických dialogů! I další krásní chlapci pak dosáhli nejen bohatství, ale i moci či vysokého společenského postavení, například Hadrianus se stal císařem i díky tomu, že byl milencem svého předchůdce Traiana! Po nástupu křesťanství homosexualita prakticky vymizela, boom prostituti zažívají až v současnosti, kdy opět vystoupila z anonymity.

Tento způsob „obživy“ si však vybírají i heterosexuálové. Na rozdíl od „kolegyň“, co šlapou chodník až do středního věku, mají omezenou „životnost“, málokterý vydrží déle než do osmnácti. Je to dané tím, že zákazníci, kteří si je kupují, jsou stále titíž a vyžadují neustálou změnu, navíc pro některé ztrácejí přitažlivost poté, co jim narostou chlupy a vousy.

A co děti? Mají si s kým hrát…

Nevyspělá dětská těla nesporně vzbuzují erotické touhy. Na základě falometrických vyšetření se zjistilo, že nad obrázkem nahé dospívající dívenky cítí sexuální vzrušení i zcela normální muži! Totéž zřejmě věděl - i bez přístroje -  majitel nevěstince Spital Fields v Anglii. Ten od roku 1810 prostituoval pouze je, a až do svého zadržení o čtyři roky později na nich vydělal jmění.

Některé byly dokonce panny - za jejich defloraci si účtoval abnormálně vysoké částky -  starší zbavoval na intimních místech ochlupení, aby vypadaly nevinně, snažil se i o vytvoření umělé panenské blány. Nabízel i takzvanou adspektní prostituci, spočívající v tom, že klient se neúčastní koitu přímo, ale sleduje při něm jiné osoby a u toho masturbuje. Angličané mají pro toto jednání výraz circus...

V pařížském zábavním lokálu Bal Graffart zase tančily třináctileté dívenky na pódiu kankán a nahoře v pokojích uspokojovaly chtíče movitých diváků. Dětské nevěstince naštěstí nyní - alespoň v civilizovaných končinách - prakticky neexistují, což souvisí s tím, že pachatelům hrozí v případě odhalení extrémně vysoké tresty.

Nicméně se stále najde dost (nejen pedofilních) zákazníků, kteří tyto služby preferují, ti hledají své oběti hlavně v lokalitách, kde se vyskytují sociálně slabé rodiny. Bohužel tam často najdou děti ochotné za pár tisíc nabídnout své tělo, byly odhaleny i otřesné případy, kdy rodiče o těchto aktivitách nejen věděli, ale parazitovali na nich!

pokračování příště

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma