Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Proplavte se k dobré náladě!

Proplavte se k dobré náladě!
Žena ve vodě | zdroj: ThinkStock

Plavání nepatří jen k létu. Pojďte si zaplavat do krytých bazénů i během chladných dnů. Stačí plavky, vstupenka a můžete do toho skočit po hlavě!

Plavání patří mezi tzv. aerobní aktivity, tj. aktivity, při kterých svaly pracují za přítomnosti kyslíku. Tyto aktivity jsou spíše střední intenzity, avšak vykonávané po delší dobu. Jako všechny podobné sporty i plavání je skvělé (nejen) na hubnutí. Aerobní cvičení totiž dokážou například i zvyšovat kapacitu plic a posilovat kardiovaskulární systém. Jestli chcete při plavání zhubnout, je dobré plavat 45–60 minut každý den. Za hodinu může člověk, samozřejmě v závislosti na váze a intenzitě plavání, spálit 2 000 až 4 000 kJ.

Plavání a vodní aktivity jsou zpravidla spojené s létem. Nemusíte se jich ale vzdávat ani v zimě!
Plavání a vodní aktivity jsou zpravidla spojené s létem. Nemusíte se jich ale vzdávat ani v zimě!

Jako způsob hubnutí se tento sport doporučuje především pro lidi s nadváhou, protože minimálně zatěžuje klouby. Z toho důvodu se mu často věnují starší a zdravotně postižení lidé, pro které je plavání jedním z mála sportů, které mohou vykonávat. Nejsou to ale jen zdravotní důvody, které dělají pohyb ve vodě zdraví prospěšným. Plavání přidává i na dobré náladě a pomáhá navodit tělu potřebný klid. Každý, kdo plavání jednou podlehl, musí souhlasit. Ten pocit, kdy je člověk ve vodě, je úžasný. Můžete se skvěle uvolnit, utřídit si myšlenky a utéct tak ze světa všedních problémů a neustálého stresu.

Máte-li parťáka, zapojte do vodních aktivit i hru!
Máte-li parťáka, zapojte do vodních aktivit i hru!

Mnoho lidí, především žen, odmítá chodit plavat, protože se stydí za svoji postavu. Není ale žádný důvod! Navíc sportujete, takže i když tam nějaká ta kila navíc jsou, děláte něco pro to, abyste se jich zbavili. Nehledě na to, že je to v bazénu každému jedno. Všichni tam jsou ze stejného důvodu – chtějí si zaplavat, uvolnit se a odreagovat. Pozorování opačného pohlaví si většina nechává až do letního období na veřejná koupaliště.

Plavání vám dokáže zlepšit náladu.
Plavání vám dokáže zlepšit náladu.

Plavání je tedy vhodná pohybová aktivita téměř pro všechny jedince. Avšak pamatujte, že i u plavání platí to, co u všech sportů – musí vás to bavit! Když si plavání nebudete užívat, dlouho u toho nevydržíte.

AUTOR: Veronika Mokrá

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma