Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Přivydělat si na mateřské lze relativně snadno

Přivydělat si na mateřské lze relativně snadno
Ilustrační foto | zdroj: Oriflame

Narozením potomka se obrací život rodiny naruby. Přichází výdaje, se kterými nemají dosud bezdětní partneři žádné zkušenosti - plenky, přesnídávky a kašičky se stávají na prvních pár měsíců stabilní a citelnou položkou rodinného rozpočtu. Pokud žena zůstává na mateřské, respektive rodičovské doma, finanční možnosti rodiny se rapidně tenčí. Nikde ale není psáno, že rodina musí být odkázána jen na dávky od státu, úspory a příjmy pracujícího partnera.

Průzkumy mezi ženami na rodičovské potvrzují, že ženy se chtějí na rodinném rozpočtu aktivně podílet. V kurzu jsou především zkrácené úvazky. Nabídka trhu práce ale v tomto případě značně pokulhává. V současné ekonomické situaci nelze ani předpokládat, že by se v tomto ohledu v dohledné době cokoli změnilo. Při hledání práce je proto třeba vytrvat a hledat i mezi nabídkami, které by se dříve zdály bezpředmětné.

Rozvaha se vyplatí

Jedno z nejdůležitějších a zároveň nejsložitějších rozhodnutí bývá najít zdravý balanc mezi pracovními povinnostmi a rodinou. Otázkou kolik času chce a může práci věnovat, by si měla vážně zabývat každá žena ještě před tím, než rozhodí sítě na pracovním trhu. Samotný návrat k pracovním povinnostem by pak měl být výsledkem rozhodnutí obou partnerů. Vždyť právě otec bude s největší pravděpodobností pečovat o dítě v době partnerčiny nepřítomnosti.

Kde si může žena přivydělat?

V některých případech může žena vypomáhat u svého dosavadního zaměstnavatele. Během mateřské může se zaměstnavatelem uzavřít dohodu o provedení práce. Dohoda se však musí vztahovat pouze na práci s jinou pracovní náplní, než jaký byl původní zaměstnanecký poměr.

V případě vyplácení rodičovské se matka může při současném pobírání rodičovského příspěvku vrátit i ke svému původnímu zaměstnavateli, může si najít i jiného zaměstnavatele, dokonce muže mít i více zaměstnavatelů současně. Důležité je, aby prokazatelně zajistila péči o dítě v době, kdy je v zaměstnání. Zákon navíc svrchu ohraničuje dobu, po kterou může být dítě ve školce.

Jinou možností, kterou může žena s malým dítětem zvážit je podnikání. Pozor, pokud chce nadále podnikat nebo s podnikáním začít i po narození dítěte nemá nárok na čerpání peněžité pomoci v mateřství. Na rodičovské dovolené je podnikání chápáno jako tzv. vedlejší činnost a matce v podnikání nic nebrání, nárok na rodičovský příspěvek neztrácí.

Na příkladu mnoha dnes už úspěšných podnikatelek je vidět, že rodičovská může být pro nový profesní začátek slušným odrazovým můstkem. Bio obchůdky, mateřská centra, kavárny s dětským koutkem jsou inspirativním příkladem projektů, kdy ženy s malými dětmi dokázaly využít osobní zkušenosti a zaplnily mezeru v nabídce služeb ve svém okolí.

Časově flexibilní

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak s podnikáním začít, nabízejí firmy v přímém prodeji. Ty ověřené, které jsou sdružené v Asociaci osobního prodeje, lidem nabízejí možnost podnikat bez rizik, vstupních investic a nutnosti formálního vzdělání.  Pro mladé ženy, které se zajímají o módu a kosmetiku, může být práce například pro švédskou kosmetickou společnost Oriflame velmi atraktivní. Co na této práci ocení maminky především je její časová flexibilita. Je na každé “kosmetické poradkyni” kdy, jak a kolik si s Oriflame vydělá. 

Zdroje:
Oriflame

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma