Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Princezna lidských srdcí, tak ji známe všichni. Ale jaký byl celý její příběh?

Princezna lidských srdcí, tak ji známe všichni. Ale jaký byl celý její příběh?
zdroj: tisková zpráva

Diana, princezna z Walesu, rodným jménem Diana Frances Spencerová, známá jen jako princezna Diana, byla první manželkou následníka britského trůnu prince Charlese a matkou jeho dvou synů. Po svém rozvodu se soustředila na charitativní práci pro Červený kříž a zejména na boj proti AIDS a pozemním minám. Ve své době patřila mezi nejznámější a nejpopulárnější světové osobnosti. Spolu se svým tehdejším přítelem Dodim al-Fayedem zahynula při automobilové nehodě, jejíž příčiny se později staly předmětem spekulací a konspiračních teorií.

Dětství v Norfolk

Diana se narodila 1. července 1961 jako dcera vikomta ve východoanglickém panství Norfolk. V té době bylo Charlesovi téměř 13 let. I když měla kolem sebe spoustu komorníků a pokojských, snažila se spoléhat pouze sama na sebe. Dianino dětství poznamenal odchod její matky, kvůli kterému se upla ještě více na otce. Chodila do drahých penzionátních škol, ale v ničem příliš nevynikala, a tak se rozhodla, že se přestěhuje do Londýna a začne pracovat. Příležitostně si přivydělávala jako učitelka ve školce nebo pomocnice v domácnosti.

Studené city v královské rodině

Dianin budoucí manžel Charles se nejprve dvořil její sestře Sarah, ale vztah nevydržel příliš dlouho. Královská rodina totiž navštěvovala Norfolk, kde se později Charles zakoukal do plaché Diany. Na city si však v královské rodině příliš nepotrpěli, Charles byl odtažitý, ale zároveň romantický. Jeho srdce bylo zlomené, a to z nešťastné lásky ke Camille Parker Bowles. Dianě se kvůli tomu začala projevovat bulimie.

Den, který má být pro každou dívku jedinečným a nezapomenutelným, byl pro mladou Dianu spíše zklamáním. Charles totiž zapomněl na novomanželský polibek, který si později musel vynutit dav. Krátce po svatbě se Diana kvůli drastickému hubnutí začala ztrácet před očima. Její stálý smutek však zlepšila dobrá zpráva. Čekala první vytoužené dítě, a to již 2 měsíce po svatbě. Doufala, že se zlepší vztah Charlese k ní, což se ale nestalo a Diana dál hubla. Ze zoufalstvíhrozila sebevraždou, načež se vrhla ze schodiště, kde ji na zemi nalezla královna. Po narození syna Williama se Charles začal chovat jako otec. Diana však stále trpěla depresemi, které ještě podpořil telefonát Charlese Camille, kde jí vyznal věčnou lásku. Ani po druhém těhotenství se vztah s Charlesem nezlepšil, ba naopak. Diana byla tak sama, že si často povídala se služebnictvem, což se nelíbilo královně.Svatební den bez polibku a věčný strach z Camilly

Dianina charitativní činnost

Již 6 let po svatbě přestali manželé sdílet lože a Diana se začala věnovat trpícím, byla to jakási terapie proti bolesti a stesku, které prožívala. Začala se věnovat drogově závislým, nemocným AIDS, bezdomovcům, ale také opuštěným dětem. Stala se z ní doslova jiná žena. To ona byla ta, co tu sílu musela dodávat jiným. I když se mohlo zdát, že pomáhat jiným Dianu nabíjelo, opak byl pravdou, byla nešťastná z lidských osudů a často dlouho usedavě plakala. Možná proto se také několikrát setkala s Matkou Terezou, kterou velice obdivovala.

Smrt v náručí Dodiho

Na konci roku 1987 premiér ohlásil rozchod Charlese a Diany. Diana také později řekla pro BBC, že žila v manželství ve třech a to ji zcela zničilo. Rozvod se konal až roku 1996, rok před její tragickou nehodou. V létě 1997 se Diana seznámila s Dodim Al Fayedem, filmovým producentem, jehož otec je majitelem obchodního domu Harrods. Těsně před nehodou ji Dodi požádal o ruku, její odpověď je však dodnes neznámá. O několik minut později po tom, co odešli z pařížské restaurace, jejich paparazzi pronásledovaný Mercedes narazil do sloupu v tunelu. Takto skončil smutný a těžký život princezny Diany.

AUTOR: Vendula Pospíšilová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma