Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Přijďte na Pražské křižovatky – třetí ročník mezinárodního divadelního festivalu!

Přijďte na Pražské křižovatky – třetí ročník mezinárodního divadelního festivalu!
zdroj: Profimedia

Činohra Národního divadla pořádá ve dnech 30. 9. až 6. 10. 2019 na Nové scéně již 3. ročník mezinárodního divadelního festivalu Pražské křižovatky a opět do Prahy přiváží mimořádné zahraniční inscenace a projekty, které sklízí úspěchy na evropských festivalech a posouvají hranice světového divadla.

Letošní ročník jako by tematicky svíral motiv hlasu, naslouchání, slyšení. Konkrétně zachytí hlasy zábavy, ale nechá mluvit i publikum, či úplně utiší herce. Festival rovněž takto připomíná dědictví Václava Havla, vztah divadla a politiky a letos rovněž třicáté výročí sametové revoluce.
V rámci programu se představí např. polské divadlo TR Warszawa (Fantasia), německo-libanonská umělkyně Rima Najdi (Happy New Fear, Dress ME How YOU Like), Slovenské komorné divadlo Martin (Zem pamätá), Francouzka Flora Détraz (Muyte Maker), Novozélanďanka Kate McIntosh (All Ears) nebo Brazilka Christiane Jatahy (Julia).

Festival zahájí polské divadlo TR Warszawa. Režisérka Anna Karasińska přiveze inscenaci Fantasia, která svému názvu dostojí: na jevišti je šest herců a průběžně dostávají instrukce, kým se mají stát. Nejde o psychologické vcítění, spíš o hru mezi slovem, fyzickou přítomností performera a divákovou fantazií – můžou se všechny tyto elementy protnout a stvořit jevištní zázrak?

Slovenské komorní divadlo Martin přijede s inscenací českého režiséra Jiřího Havelky Zem pamätá, v níž se tvůrci zabývají osudem slovenské normalizační hvězdy popu Karola Duchoně. Inscenace stojí na řadě tehdejších písní – vypadá jako čistá show, ve skutečnosti ale klade otázku, co všechno je člověk ochoten obětovat pro slávu a jak ta funguje v socialistické zemi.

Se zvukem, hudbou a loutkovitostí si pohrává i Flora Détraz v tanečním představení bez pohybu Muyte Maker. Čtyři tanečnice sedí za stolem, jsou za vlasy přivázané ke stropu a s diváky komunikují minimálním pohybem – zato velmi intenzivní mimikou. To Novozélanďanka působící v Belgii Kate McIntosh provádí v rámci své performance All Ears akustické experimenty přímo s diváky v sále.

Zem_pamätá_08_Havelka_photo_Branislav_Konečný zdroj: Profimedia

Němka libanonského původu Rima Najdi představí scénický koncert s ironickým názvem Happy New Fear a také projekt Dress ME How YOU Like – malé skupinky diváků budou autorku oblékat v šatně Nové scény. Je to zábavný a intimní způsob kontaktu s performerkou, který reflektuje stereotypy, jež vkládáme do oblečení ve spojitosti s určitou kulturou.

Festival zakončí inscenace brazilské režisérky Christiane Jatahy Julia. Ta nás v adaptaci Strindbergovy hry Slečna Julie přivede do vily v Riu de Janeiro, kde dcera pána domu propadne vášni k otcovu černošskému řidiči. Je to hra s city, manipulací, sociální nerovností v místech, o nichž máme jen malou představu. Plasticitu příběhu násobí inscenační styl live-cinema.

Kromě samotných představení nabídnou Pražské křižovatky – jak již je na přehlídce zvykem – přednášky, besedy s tvůrci, workshopy. To vše v prostorách Nové scény a jejího okolí.
Všechna představení (s výjimkou slovenského) budou česky a anglicky titulkována.

www.prazskekrizovatky.cz

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma