Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Premiéra v Dejvickém divadle: Dealer´s Choice. Kdo rozdává, rozhodne.

Premiéra v Dejvickém divadle: Dealer´s Choice. Kdo rozdává, rozhodne.
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Od 11. prosince uvádí Dejvické divadlo novou inscenaci. Umělecký šéf M. Krobot tentokrát ke spolupráci přizval režiséra Jiřího Pokorného, který nastudoval s pěti členy souboru a jedním hostem hru britského dramatika Patricka Marbera Dealer´s Choice v překladu Dany Hábové.

Hra, jejíž název vychází z pravidel pokeru a v překladu znamená „Kdo rozdává, rozhoduje“,  nás zavede do průměrné, ne příliš úspěšné restaurace v Londýně. Její zaměstnanci, kuchař Sweeney, číšníci Frankie a Mugsy, majitel Stephen a jeho syn Carl se každou neděli po zavírací hodině scházejí v suterénu podniku k partii pokeru. Pro každého z nich je nedělní pokerové setkání různým způsobem zásadní, dá se říci až životně důležité. Jednoho dne se navíc v restauraci objeví záhadný muž, jak se později ukáže, profesionální hráč pokeru Ash. Spolu s ním ostatní rozehrají divokou hru, v níž zdaleka nejde jen o karty.

V inscenaci hrají David Novotný, Martin Myšička, Jaroslav Plesl, Václav Neužil, Ivan Trojan a jako host  Hynek Čermák.

Patrick Marber není českému divákovi autorem nijak neznámým. S velkým úspěchem byla v několika divadlech uvedena jeho hra Na dotek, mimo jiné v Divadle na Vinohradech neméně úspěšně uvedli drama Howard Katz.

Přestože Dealer´s Choice je autorovou prvotinou , P. Marber za ni obdržel prestižní ocenění deníku Evening Standard (za nejlepší divadelní komedii roku 1995) a stavovské organizace Writer´s Guild (za nejlepší hru v divadlech West Endu). Diváci v Čechách dosud příležitost vidět tento titul neměli, v DD se tedy uskuteční česká premiéra.

Režisér Jiří Pokorný se v této režii svým způsobem do DD vrací, mimo jiné se zde představil absolventským představením Valašská čtverylka už v roce 1993 .Výtvarnou spolupráci přijal po dvou letech také scénograf Martin Chocholoušek.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma