Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Pravda o cukrech: tělo je potřebuje, ale oslaďte si život ve zdraví!

Pravda o cukrech: tělo je potřebuje, ale oslaďte si život ve zdraví!
zdroj: tisková zpráva

Experti označují bílý cukr za viníka různých onemocnění – od cukrovky přes nadváhu až po chronické záněty organismu. I přesto, většina z nás sladké miluje. A spousta lidí je na něm dokonce závislá! Je z toho vůbec cesta ven? Naše tělo se bez cukrů neobjede, to je dáno evolučně. Ale můžeme jej „naučit“ na zdravější a přirozenější varianty sladidel, které organismu naopak prospějí.

Máme rádi sladké

Lidský organismus cukry ke svému fungování potřebuje. Naši předkové prý podle „míry sladkosti“ rozpoznali, jestli byla rostlina vhodná ke konzumaci a zda představovala rychlý zdroj energie (což mnohdy rozhodovalo o tom, jestli v divoké přírodě přežijí). Během uplynulých 300 let jsme se ale dostali do úplně jiné situace. Zatímco v 18. století byl rafinovaný cukr vzácností, dnes máme problém najít potravinu, která by jím nebyla zamořená. A to doslova.

Dobrou zprávou je, že existují různé druhy cukrů. Člověku by v zásadě mohly stačit ty z ovoce, které jsou pro tělo přirozené. Jenže jak čerpat „dobré“ cukry mimo sezónu? Když v obchodech teď nalezneme dovážené ovoce, které dozrává ve skladech a obsahuje už jen zlomek živin?

Domácí sladidlo z datlí

Mezi lidmi stoupá obliba javorových, rýžových a dalších sirupů. Z pohledu výživy je u nich ale mínusem, že procházejí varem – a ten de facto zničí výživovou hodnotu všech použitých ingrediencí (v nich obsažené vitamíny, minerály, enzymy a další potřebné látky). S takto znehodnocenou surovinou si tělo neumí poradit. Je pro něj zátěží. Dalo by se říct, že oproti bílému cukru se vařené sirupy liší snad jen v ceně, která je o poznání vyšší než u rafinovaného sladidla.

Co ale můžete vyzkoušet – co výborně sladí a je zdrojem hodnotných cukrů, jsou domácí sladidla. Vyrobte si například výživnou pastu z raw datlí v BIO kvalitě. Takové sladidlo si zachová nejen vitamíny, minerály a enzymy, ale také vlákninu, která je důležitá pro udržení optimální hladiny cukru v krvi. Příprava pasty je hračka – namočte přes noc datle do vody a ráno to vše jen rozmixujte. Následně uchovávejte v lednici, vydrží vám zhruba týden (i když naše zkušenost je taková, že zmizí rychlosti blesku!). Datlovou pastu můžete používat jako marmeládu, sladidlo do dezertů, ale i jako sladidlo do čaje.

lifefood_datle

Tip na lahodnou a zdravou svačinku

A pak jsou situace, že vás přepadne chuť na sladké, když jste zrovna „na pochodu“. V práci, mezi schůzkami, po cvičení nebo na výletě s rodinou. Pro takové případy je dobré mít po ruce svačinku, která ukojí vaše chuťové pohárky, ale nebude zátěží pro organismus. Za nás doporučujeme sladké RAW BIO tyčinky Lifebar od Lifefood. Všechny obsahují výhradně ovoce, oříšky a semínka v BIO kvalitě a vyrábějí se za nízkých teplot do 42 °C, takže je v nich zachována životodárná síla použitých ingrediencí. Jediné sladidlo, které v nich najdete, jsou námi vyzdvihované datle! Navíc, Lifebar neobsahují lepek, laktózu, nezdravé ztužené tuky, plnidla ani éčka. Na výběr máte ze čtrnácti příchutí klasických Lifebar nebo Lifebar Plus, které jsou navíc obohaceny o přírodní superfoods.

Více inspirace a receptů na zdravé pokrmy naleznete na www.lifefood.cz

LB_všch 14 příchutí

SOUTĚŽ

Zapojte se s námi do soutěže a vyhrajte 2 balíčky s nejoblíbenějšími příchutěmi RAW BIO tyčinek Lifebar od Lifefood.

1

Nápovědu naleznete na www.lifefood.cz. Soutěž končí 14. března o půlnoci.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma