Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Práce u počítače rovná se bolest zad? Nemusí!

Práce u počítače rovná se bolest zad? Nemusí!
Bolest zad | zdroj: ThinkStock

Na přednášce máte notebook, doma u něj sedíte znovu a v práci zrovna tak? Přečtěte si, jak se vyhnout bolestem zad!    

Diplomová práce, uzávěrka v práci nebo dlouhá přednáška – znáte to taky? Na konci toho všeho zbyde bolest šíje či zad. Ptáte se, jak se vyhnout ztuhlému krku? Vyzkoušejte tipy Student Girl!

Správně nastavený monitor

Ať už pracujete se stolním počítačem či notebookem, je důležité správně umístění monitoru. Ten má být ve výšce očí při přímém držení hlavy s bradou lehce skloněnou. Neměli byste tedy být zaklonění nebo naopak hlavu moc sklánět dopředu. Trpí tím hlavně šíje a od ní vás pak může bolet jak hlava, tak i záda. Monitor stolního počítače si při nedostatečné výšce podstavce podložte a notebook umístěte do stojánku.

Židle, nebo křeslo

Sedíte při čtení našeho článku na obyčejné židli, nebo na kancelářském křesle? Křesla při práci u počítače jednoznačně vyhrávají. Správné křeslo by mělo mít opěrky pro ruce a také pro hlavu. Výšku křesla pak nastavte tak, aby se vaše chodidla dotýkala podlahy celou plochou. Kolena by měla být ideálně v pravém úhlu.

Pro praci u počítače raději zvolte kancelářské křeslo.
Pro praci u počítače raději zvolte kancelářské křeslo.

Jarní úklid

Pracovní plocha bývá často zaplněná zbytečnými věcmi a stohy papírů. Vytvořte si místo pro předloktí, která by měla ležet volně na pracovní desce. Klávesnici odsuňte dále od hrany stolu, myš by měla ležet s klávesnicí v jedné rovině. Mezi vámi a monitorem by měl být prostor minimálně 60 cm. 

Protáhněte se

Neseďte hodiny a hodiny za stolem, ale občas se protáhněte. Zavzpomínejte si na rozcvičku z tělocviku a proveďte pár jednoduchých cviků. Trochu se projděte pokud možno i na čerstvém vzduchu, alespoň na balkoně. Zádům tím značně ulevíte.

Lehké pohyby do strany pomáhají uvolnit napětí v šíji.
Lehké pohyby do strany pomáhají uvolnit napětí v šíji.

AUTOR: Darina Hlavicová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma