Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Poslední možnost nahlédnout do jádra světové organizace pro děti v Pardubicích

Poslední možnost nahlédnout do jádra světové organizace pro děti v Pardubicích
zdroj: tisková zpráva

Český výbor pro UNICEF rozjel před půl rokem projekt UNICEF TOUR, se kterým cestoval po dobu šesti měsíců po šesti městech v České republice. Jeho cílem je přiblížit práci UNICEF pomocí putovní výstavy fotografií a osobního setkání ředitelky českého UNICEF Pavly Gomba a patronů projektu s veřejností.

UNICEF TOUR zavítal od září 2010 až do února 2011 celkem do šesti krajských měst České republiky a postupně tak navštívil Ostravu, Brno, České Budějovice, Plzeň, Ústí nad Labem a své finále uskuteční v Pardubicích.

PROGRAM:

• Televizní reportáž o práci UNICEF (pořad Víkend)

• Pavla Gomba, ředitelka UNICEF ČR: vyprávění o projektech pomoci, obohacené osobními zážitky z cest po  Africe, Asii a Latinské Americe.

• Patron projektu: herec Martin Dejdar, herec Pavel Novotný

• Vystoupí: zpěvačka Leona Šenková, houslista Michael Hejč

• Čestní hosté: Mgr. Radko Martínek - hejtman Pardubického kraje, MUDr. Štěpánka Fraňková - primátorka města Pardubice, František Brendl - náměstek primátorky, PhDr. Michal Lukeš - generální ředitel Národního muzea, Bc. Karel Ksandr - generální ředitel Národního technického muzea a PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D. – poslanec, primář oddělení klinické biochemie a diagnostiky

• Moderuje: Pavel Svoboda - moderátor Snídaně s Novou

Během večera si můžete vyzkoušet věci, které jinde zachraňují život: ochutnat nejnovější terapeutickou výživu, vyzkoušet tablety na čištění vody, prohlédnout si moskytiéru, vakcíny proti spalničkám a dětské obrně, školu v krabici, jednoduché měřítko na zjišťování podvýživy, soupravu pro matku a dítě (zabraňuje přenosu viru HIV z matky na dítě) a další pomůcky, které UNICEF v terénu využívá.

Co je smyslem UNICEF TOUR

Cílem projektu UNICEF TOUR je představení činnosti UNICEF, hlavní světové organizace pro děti, prostřednictvím výstavy fotografií z oblastí humanitární pomoci UNICEF. V každém městě se zároveň uskutečnilo osobní setkání ředitelky UNICEF ČR a patronů výstavy z řad známých osobností s příznivci UNICEF a širokou veřejností, která má zájem blíže se seznámit s UNICEF a jeho prací. Toto osobní setkání nabízí možnost dozvědět se základní informace o UNICEF, nahlédnout do konkrétních projektů a také si díky promítnutým reportážím uvědomit, komu konkrétně a jak je pomoc prostřednictvím UNICEF určena.

„V České republice máme více než 60 tisíc příznivců, kteří práci UNICEF podporují. Bez jejich pomoci bychom nemohli zachraňovat dětské životy, protože činnost UNICEF není financovaná z rozpočtu OSN, ale pouze z dobrovolných příspěvků našich dárců,“ říká ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba a doplňuje: „Všímáme si toho, že lidé u nás jsou svým způsobem „unaveni“ charitou, protože potřebných je všude kolem velmi mnoho. UNICEF TOUR je pro nás způsob, jak lidem poděkovat a současně ukázat, že se jejich pomoc neztrácí, ale má velmi konkrétní výsledky.“

O vystavených fotografiích

Vystavené fotografie, jejichž autory jsou přední světoví fotografové spolupracující s UNICEF, dokumentují situaci dětí a pomoc UNICEF přímo v terénu nejchudších zemí a v krizových situacích přírodních a válečných katastrof. Sedm tematických okruhů, podle nichž byly fotografie pro výstavu vybrány, představuje ve zkratce průřez hlavními problémy, které nejvíce ohrožují životy a zdravý vývoj dětí: VODA, VÝŽIVA, OČKOVÁNÍ, VZDĚLÁVÁNÍ, VÁLEČNÉ KONFLIKTY, KRIZOVÉ SITUACE, HIV/AIDS.

Jak bude výstava v jednotlivých městech probíhat

V každém ze šesti měst, ve kterém se UNICEF TOUR uskutečnil, byla výstava instalována ve třech tematických částech na třech vybraných místech: na radnicích (nebo na místech určených městem – např. v městských informačních centrech), kde byly umístěny fotografie spadající pod tematické okruhy Výživa a HIV/AIDS, v obchodních centrech bylo možné shlédnout fotografie okruhů Voda, Vzdělávání a Krizové situace a v místní kavárně byly k vidění fotografie na téma Očkování a Válečné konflikty.

Soutěž UNICEF TOUR
Po celou dobu konání putovní výstavy (od počátku září 2010 do konce února 2011) je na stránkách hlavního partnera UNICEF TOUR, portálu www.tiscali.cz, připravena soutěž o zajímavé ceny. Hlavní výhrou bude večeře s vyslancem dobré vůle UNICEF, hokejistou zámořské NHL Patrikem Eliášem.

Partnerství a podpora projektu UNICEF TOUR:

• Generálním partnerem je TV NOVA, díky níž se do půlročního projektu zapojilo několiko populárních osobností, známých z televizní obrazovky – každá z nich se vždy zúčastní besedy v jednom z měst, ke kterému má osobní vztah, a podělí se s jejími účastníky o svůj pohled na práci UNICEF a pomoc nejmenším bližním. Na jeho realizaci se finančně podílela i Nadace Nova.

• Patronát nad výstavami v jednotlivých městech převzali: moderátorka Odpoledních televizních novin Renata Czadernová (Ostrava), herečka ze seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 Bára Munzarová (Brno), oblíbená představitelka paní Kekulové z Pojišťovny štěstí Jiřina Jirásková (České Budějovice), moderátorka pořadu Rady ptáka Loskutáka Adéla Gondíková (Plzeň), moderátorka Televizních novin Markéta Fialová (Ústí nad Labem) a herec seriálu Comeback Martin Dejdar (Pardubice) a Pavel Novotný (Pardubice).

• Při besedách se lidé setkají také s hudebními hosty – s Michalem Foretem (Ostrava), skupinou All X (Brno), hudebním projektem VIVALDIANNO Jaroslava Svěceného a Michala Dvořáka (České Budějovice), Terezou Černochovou (Plzeň), Davidem Deylem (Ústí nad Labem) a Leonou Šenkovou a houslistou Michaelem Hejlčem (Pardubice).

Všechna setkání s veřejností bude bez nároku na honorář uvádět Pavel Svoboda, moderátor Snídaně s Novou.

UNICEF děkuje Pavlu Svobodovi za moderování besed bez nároku na honorář.

Děkujeme též všem dalším médiím, která nás podpoří a budou o projektu a činnosti UNICEF informovat.

Kontakt:

Anna Lukešová, UNICEF ČR, Mobil: 777 867 037, anna.lukesova@seznam.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma