Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Podzimní vypadávání vlasů: Často nenápadný problém mající řešení

Podzimní vypadávání vlasů: Často nenápadný problém mající řešení
zdroj: tisková zpráva

Léto je pryč a postupně se dostáváme do druhé fáze podzimu. Venku už je poměrně chladno, což může představovat jakousi předzvěst příchodu zimního období. Příroda se už zkrátka a jednoduše chystá ke spánku. Podobné změny možná u sebe registrujete také. Pozorovat je lze například na vlasech. Na podzim mnohem častěji vypadávají. Jedná se fakticky o obranných mechanismus. Vypadávání vlasů na podzim trápí jak ženy, tak i muže, a to nemálo. Důkazem jsou i mnohé internetové diskuse, v nichž se tato problematika často řeší. Hledají se především důvody vypadávání vlasů a také to, do jaké míry se ještě jedná o standardní záležitost. Často je hranice poměrně tenká. My se na ni podíváme podrobněji stejně jako na samotné vypadávání vlasů. Samozřejmě nabídneme také zajímavé řešení, které souvisí s kolagenem.

Kdy je vypadávání vlasů ještě normální záležitostí?

Odpověď na tuto otázku je velmi důležitá, protože mnozí lidé najdou na hřebínku několik vypadaných vlasů a mají pocit, že trpí nadměrným vypadáváním pokrývky hlavy. Nemusí tomu tak přitom vůbec být. Za standardní se považuje úbytek vlasů v řád 100 za jeden den. Pokud na hřebínku uvidíte doslova chuchvalce a stejné množství bude na místě, nad nímž se češete, nastává problém. Samotné vypadávání vlasů na podzim bývá mnohdy standardní záležitostí.

Co zpravidla stojí za nadměrným vypadáváním vlasů?

Příčin nadměrného vypadávání vlasů může být spousta. Někdo k němu má genetické předpoklady. Stačí se jen podívat trochu zpět ve vašem rodinném rodokmenu a třeba se dozvíte nějaké zajímavé informace. Možná postačí jen fotografie vašich prapředků. Jinak se ale za nadměrným vypadávání vlasů skrývají nejrůznější onemocnění. Zapomenout nelze ani na nevhodnou péči o vlasy i pokožku hlavy. Používání příliš horké vody, Neustálé rovnání nebo naopak kroucení vlasů také vaší pokrývce hlavy zrovna dvakrát nepřidá. Zapomenout nelze ani na používání levných šamponů a vlasové kosmetiky.

Vypadávání vlasů na podzim je specifické

Především v tom, že se lidské tělo chystá na zimu. Jedná se o jakýsi evoluční aspekt. Vlasy původně sloužily a v podstatě i dnes slouží jako ochrana povrchu hlavy. Zatím co v zimě pomohou v tom, že vám není taková zima na hlavu, v létě ochrání před UV zářením. Lidé, kteří nemají vůbec žádné vlasy, zpravidla hlavu chrání kšiltovkou nebo nějakým jiným způsobem. Ztráta vlasů souvisí většinou také s absencí různých vitamínů. Jiných užitečných látek v těle. Typický je samozřejmě hlavně kolagen. Že jste o něm ještě neslyšeli, nebo ano a nevíte, k čemu vlastně je? Pak nepřestávejte číst.

Kolagen jako důležitá součást lidského organismu

Ač se to možná nezdá, kolagen prostupuje prakticky celé naše tělo. Jedná se totiž o pojivo nacházející se ve veškerých buňkách našeho těla. Tradičně se s ním setkáváme v kostech, kloubech, šlachách, cévách nebo zubech. Samozřejmě je také součástí pokožky. Samotné slovo kolagen pochází z řeckého výrazu kólla. V překladu je možné toto slovo interpretovat jako lepidlo. Víte, kde se v našem těle nachází největší množství kolagenu? V chrupavkách. Setkat se tady lze až se 70 % kolagenu. Chrupavky se bez něj nedokážou obejít a v případě jeho malého množství nebo úplné absence dochází ke vzniku malých trhlin. Tím pádem trpí i pohybový aparát člověka.

Kolagen ovlivňuje kůži, vlasy, výkonnost a mnoho dalšího

O důležitosti kolagenu není třeba nijak diskutovat. Zdravé vlasy, kterým je dodáván, poznáte vcelku jednoduše. Netřepí se, jsou pevné a plné život. Stojí za tím keratin, jenž vzniká díky aminokyselinám. Ty jsou naopak tvořeny právě keratinem. Důležité je doplnění kolagenu, což má za následek pozitivní účinky na vlasové folikuly. Ty jsou právě místem, odkud vlasy vyrůstají. Dostatek kolagenu v lidském těle ale není důležité jenom z pohledu růstu vlasů. Potřebuje jej neskutečně také naše pokožka. Máme-li jej dostatek, pokožka je maximálně pružná a pevná. Vypadá zkrátka mladistvě. To samé se týká i nehtů. Netřepí se, jsou pevné a vzhledově moc hezké. Jestliže jste aktuálně v plném tréninkovém nasazení, bez kolagenu se také neobejdete. Napomáhá v regeneraci a díky němu také vzniká rychleji svalová hmota.

Celý život se kolagen v těle bohužel netvoří

Fakt, že kolagen stojí za pevnějším zdravím lidí a silnější imunitou, je jasný. Přesto je zapotřebí si uvědomit, že se jedná o látku, která se v lidském těle nevytváří věčně. Od 25. roku věku jeho produkce klesá a po 40. roce věku už se nevytváří v podstatě žádný kolagen. Tělu se vyplatí jej dodávat. Oblíbený je třeba tekutý kolagen na pití, no ten nedoporučujeme, protože prášková forma je účinnější. Jinak se kolagen nachází i v mnohých potravinách. Je ho ale vcelku málo a doplňky stravy se určitě vyplatí.

Také vaše tělo si zaslouží dostatek kolagenu

Dodat vlastnímu organismu kolagen nemusí být nijak složité. Na trhu se nachází spousta různých přípravků, jež stojí za to minimálně vyzkoušet. Určitě se vyplatí vsadit na ověřený přípravek s certifikáty. Výbornou volbou je bezesporu český Inca Collagen, který má prokazatelné účinky a mnoho výborných recenzí. Denní dávka kolagenu je stanovena někde mezi 2 až 3 gramy. Maximum by mělo být 10 gramů. Sehnat různé přípravky s kolagenem jde jednoduše online, Mnohdy se na něj vztahují solidní slevy, takže ho můžete mít za solidní cenu.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma