Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Podzimní kurz zdraví a exotiky: V hlavní roli lahodná pitaya neboli ovoce draků

Podzimní kurz zdraví a exotiky: V hlavní roli lahodná pitaya neboli ovoce draků
Pitaya | zdroj: ThinkStock

VIDEO. I přes to, že je léto nenávratně pryč a nepotřebujete zrovna „hubnout do plavek“, není důvod, proč svému tělu nedopřát laskavost. Pečujte o sebe se stejným zápalem jako v měsících sluníčka. Vyzrajte na podzimní chmury a přibírání na váze pestrým výběrem netradičního ovoce, které vám dodá zdraví a sílu nezbytnou pro přežití období tlustých svetrů a dotěrných viróz. 

Mandarinky, pomeranče, citrony – ano, vitaminová klasika. Co třeba letos vyzkoušet exotiku a nové chutě? Představujeme vám pitayu, tzv. dračí ovoce!

Co to vlastně pitaya je?

Pitaya, užívá se také název pitahaya, je plod několika variet kaktusů. Plody jsou bez ostnů, masité, oválné bobule; pokryté třírohými podlouhlými šupinami. Dosahují v průměru až 20 cm.

Díky malým černým semínků připomíná dužina kiwi. Semínka jsou jedlá. Dužina je nízkokalorická (36 kalorií na 100g). Pitaya obsahuje především vodu, množství vlákniny, vitaminu C a minerálů. Variety s červenou dužinou jsou bohaté na antioxidanty. Pitaya je důležitým zdrojem vápníku, karotenu, železa a riboflavinu. 

Na Tchaj-wanu používají diabetici dužinu dračího ovoce místo rýže. V zemích jihovýchodní Asie se pitaya používá jako lék při průjmových onemocněních.

Kdy je ovoce zralé a jak se skladuje?

Pitaya je zralá, když listeny zežloutnou. Uskladňuje se na chladném a suchém místě, dál od přímého tepla a slunečního záření.

Zemí původu těchto kaktusů je zřejmě Mexiko, Střední a Jižní Amerika. V Sonorské poušti (Nové Mexiko - USA) bývaly plody těchto kaktusů významným zdrojem potravy pro domorodé obyvatelstvo.

Nyní znáte všechno, co potřebujete vědět. Je ten správný čas vyrazit do obchodu a koupit si svou první podzimní pitayu.

Zdroje:
exoticke-ovoce.coajak.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma