Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Podzim přeje designu

Podzim přeje designu
Svítidla Lucie Koldové pro Brokis | zdroj: Redakce

Patnáctý jubilejní ročník mezinárodní přehlídky podzimního Designbloku skončil po týdenním maratonu v neděli 13. října. Přinášíme proto malé ohlédnutí za jeho průběhem a také dobrou zprávu: obdivovat novinky českých i zahraničních designérů, výrobců a škol lze na některých místech v centru Prahy až do konce listopadu.

Mezi již tradiční kulturní události prvního říjnového týdne patří Designblok, mezinárodní prezentace nábytku, bytových doplňků, průmyslového designu a módy. Putování po místech s logem přehlídky se stalo již neodmyslitelnou součástí podzimních dní mnoha Pražanů, zahraničních turistů i tuzemských hostů, kteří se zajímají o design. A protože se tématem letošního ročníku staly Ikony, mohli návštěvníci zhlédnout kromě plejády novinek také jedenadvacet nestárnoucích designových legend.

Lákadlem se staly například nafukovací hračky Libuše Niklové, váza UOVO designéra Ronyho Plesla nebo lustr pro Lasvit od Bořka Šípka. K jejich výběru inspirovalo kurátory Janu Zielinski a Jiřího Macka ohlédnutí za patnácti lety existence Designbloku, který představil stovky produktů, kolekcí a solitérů. Mnohé z nich se staly časem známými, vyrábějí se, objevují se ve světových muzeích nebo se proměnily v nadčasové předměty - ikony.

Pro všechny tyto krásné a užitečné předměty, žhavé novinky, technické vychytávky i studentské prototypy vybrali organizátoři festivalu přitažlivé výstavní lokality. Superstudio umístili do Nákladového nádraží Žižkov, jehož industriální prostředí s vagóny a budovou ve funkcionalistickém stylu přivábilo tisíce návštěvníků. Zde se soustředila většina expozic a výstav a proběhlo zde mnoho doprovodných programů, koktejlů a vernisáží.

Další dvě hlavní centra se nacházela přímo v historickém jádru města. V Kavkově domě za Staroměstským náměstím otevřelo své brány Openstudio, v němž své projekty představili produktoví designéři, módní návrháři a designéři šperku. Pozoruhodným místem k prohlídce se stala i novinka Designbloku Art House. V historickém Colloredo-Mansfeldském paláci v Karlově ulici s barokními klenbami a stropními malbami se vyjímaly artefakty českých i zahraničních designérských špiček. Své minimalisticky pojaté objekty zde vystavila Eva Eisler, představu pokoje pro literární postavu knížete Myškina zde „postavil“ Rony Plesl, tandem ze studia Olgoj Chorchoj ukázal novou kolekci svítidel, mladý designér Boris Klimek zaujal sedací soupravou Element.

Pohled do expozice Olgoj Chorchoj Pohled do expozice Olgoj Chorchoj | zdroj: Redakce

Ze zahraničních hostů upoutal svou vizí křišťálové postele s nebesy holandský designér Hanse Van Bentem a v barokním sále okouzlila tajemnou instalací židlí s „přístřeškem“ francouzská návrhářka Matali Crasset, hlavní host Designbloku.

Mimořádných uměleckých zážitků i praktických tipů pro zpříjemnění běžného života přinesla letošní přehlídka designu bohaté množství. Ačkoliv Designblok skončil a na další 16. ročník se můžeme těšit zase až za rok, milovníci dobrého vkusu si přijdou na své díky několika výstavám, které stále ještě lákají k prohlídce.

Pokud si dáte sraz v Lucerně pod „ obráceným koněm“ od sochaře Davida Černého poblíž Václavského náměstí, pak projděte do Štěpánské ulice a zastavte se v nově otevřené galerii Prahy 1 s názvem G1, v níž v rámci Designbloku probíhá výstava Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Kurátorkou projektu je designérka Eva Eisler, vedoucí ateliéru K.O.V., která představila průřez studentských prací napříč katedrou Užitého umění. Zajímavé koncepty mladých návrhářů od produktového designu přes interiérové doplňky po šperky a módu jsou k vidění do 23. listopadu.

Německý design Německý design | zdroj: Redakce

Další zastávkou směrem ke Stavovskému divadlu je výstava s názvem „Německý design. Minulost – současnost“ v Českém centru Praha v Rytířské ulici. Jedná se o ojedinělou přehlídku německého designu od konce 19. století do současnosti. Expozice nabízí opravdové lahůdky pro fajnšmekry umění, obdivovat můžete ikony slavné školy Bauhaus, ale i produkty současných designérů. Za zmínku určitě stojí také expozice projektu „Stolečku, prostři se!“, který slavil úspěchy napříč Evropou. Příjemný zážitek tvarů a barev lze absolvovat do 28. listopadu.

01_PETR_VAGNER_STOLY_f_Kristina_Hrabetova zdroj: Redakce

Procházku po stopách „post Designbloku“ zakončíme na Anenském náměstí 3 v útulné kavárně. Zde vystavuje kolekci stolů s názvem Příběh stolů architekt Petr Vágner ze studia AI-DESIGN. Poetické názvy Sluneční nebo Měsíční stůl lákají nejen ke zhlédnutí, ale i k posezení u dobré kávy. Právě navození příjemné atmosféry, kterou Petr Vágner dosahuje průhlednými stolními deskami z čirého či barevného skla, je hlavním motivem návrhu nové kolekce, jenž zdobí v současné době prostory kavárny TriCafé.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma