Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Podporuje trávení, chutná netradičně a umí pořádně "nakopnout"!

Podporuje trávení, chutná netradičně a umí pořádně "nakopnout"!
Zázvor | zdroj: naijabizcom.com

Staří Číňané a Indové užívají jeho blahodárných účinků již po tři tisíciletí. Jeho původ není zcela jasný. Podporuje trávení a slouží jako prevence proti chřipce. Svou pikantní chutí se v evropských poměrech řadí mezi exotickou potravinu. Kvete žlutě a ke konzumaci jsou určeny jeho oddenky. Dá se konzumovat ve spoustě úprav - nastrouhaný syrový, kandovaný, vařený, drcený v podobě koření. Řeč je o zázvoru.

Zázvor se dostal na naše stoly z jihu Číny, přes Indii a zakotvil ve středověku v evropských kuchyních. Jeho obliba a nepostradatelnost byla stejně tak velká jako dnešní sůl či pepř.

Za jeho pikantní chutí stojí gingerol, látka obsažená také např. v chilli papričkách. Jeho nezaměnitelné aroma, které poznáme i po čichu se zavřenýma očima, má na svědomí olej, obsahující právě tyto aromatické látky.

Nakládaný růžový zázvor se podává jako příloha k sushi. Japonci často užívají zázvoru při pečení kuřecího masa, protože dodá kuřecímu jemnému masu štiplavý nádech.

Kromě toho, že je zázvor skvělou prevencí proti nachlazení, tlumí bolesti v krku a pomáhá při trávení, má i afrodiziakální účinky. Zázvor Zázvor | zdroj: naijabizcom.com   

Zázvorový horký vývar umí v zimních měsících doplnit energii a podpoří vaši imunitu. Ani v létě ale se zázvorem neprohloupíte. Stačí horký vývar ochutit medem či třtinovým cukrem, nechat vychladnout a dosypat do sklenice kostky ledu. Zázvorová limonáda je nejen svěží, ale také zdravá, což se o mnoha letních limonádách říci nedá.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma