Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Podložka Vita beach na bolesti zad působí přímo zázračně. A nejen na ně.

Podložka Vita beach na bolesti zad působí přímo zázračně. A nejen na ně.
zdroj: tisková zpráva

Chodidla patří, pokud jde o jejich péči i význam, k poněkud opomíjeným částem těla - možná proto, že abychom se na ně podívali, musíme se pořádně ohnout - přitom bychom jim naopak měli věnovat velkou pozornost.

Právě na nich se nachází velká většina reflexních zón, které ovlivňují nejen duševní, ale i tělesné zdraví.

Již  staří Egypťané…

To, co netuší většina z nás, bylo už kdysi dávno známo starým civilizacím, v Egyptě se v hrobě 4500 let (!) mrtvého lékaře nalezly malby znázorňující jednotlivé tlakové body a jejich působením organismus, přibližně ve stejné době se tím samým zaobíral čínský učenec Chi Wang-Lim, ten pacientům místo medikamentů „předepsal“ dlouhé procházky po oblázkových plážích. Ta ovšem měla i přes prokázané pozitivní účinky jeden velký hendikep - ne každý má možnost dennodenně (a nejlépe několikrát) k dispozici oblázkovou pláž.

Takže i když ve třicátých letech minulého století americká masérka Eunice Ingham opětovně šířila tuto historickou techniku po celých Spojených státech (odkud se rozšířila i do Evropy) pro masivní rozšíření prostě nebyly vhodné podmínky. Tento stav trval až do doby, než ortopéda a sportovní lékaře MUDr. Aleksandera Stosice z Rijeky, který se ve své praxi zabýval léčbou vrozených deformací nohou u dětí, napadlo, vytvořit jakousi podložku - dostala jméno VitaBeach -  která by podporovala přirozený růst dětských chodidel.

Zlatá medaile

Účinky působily tak blahodárně, že se používání rozšířilo na osoby prakticky každého věku. Nicméně její další vývoj, tak aby mohla sloužit všem, a ne jen specializovaným klinikám, nebyl zase tak jednoduchý, hledal se totiž materiál s vhodnými vlastnostmi - musel se snadno udržovat, být antistatický, snadno omyvatelný, ale také odolný, aby se brzy neošlapal. Nakonec zvítězil dvousložkový matný polyuretan o rozměrech 50 x 50 centimetrů.

Důležité bylo i najít optimální tvrdost, která by zaručila vysokou účinnost jakési masáže reflexních zón, ale zároveň eliminovala nebezpečí zranění i při dlouhodobém používání. Poté už se novinka se šířila rychlostí světla a v roce 2001 byla podložka na Světové výstavě inovací, výzkumu a nových technologií Eureka v Bruselu oceněna prestižní cenou za inovaci a zlatou medailí.

Golfisté i workholici

Odborné studie totiž bezezbytku potvrdily správnost hypotézy o působení reflexních zón na chodidlech, i to, že ke každé z nich se vztahuje na konkrétní orgán našeho těla. Bylo rovněž dokázáno, že pravidelné masírování těchto bodů dokáže výrazně zlepšit celkový zdravotní stav. Logicky poté začal její boom.

Hledala se také optimální doba, dnes se má za to, že postačí 15 minut dvakrát denně - což by ani v dnešní hektické době neměl být problém - workholici ji navíc mohou používat třeba i při práci, prostě si sundají ponožky, chodí a přitom telefonují nebo diktují dopisy. Používání podložky si hodně oblíbili golfisté, na jejich dlouhou chůzí znavená chodidla působí jako balzám, navíc je oživuje, prokrvuje a také koriguje postavení nohou, čímž se zabraňuje tomu, aby byly trvale chybně zatěžovány.

Pozitivní efekty

Pozitivních efektů je tolik, že by jejich jmenování článek neúměrně prodloužilo, takže spíše jen telegraficky - zpevnění a posílení svalstva nohou a hýždí, aktivizace málo či takřka vůbec namáhaných svalů, zvýšení energie a fyzické kondice, výrazné zlepšení rovnováhy a stability vedoucí ke vzpřímenému držení těla, potlačení bolesti (něco podobného praktikovali Indiáni ve Střední a Severní Americe). Sekundárně pomáhá odbourávat vysoký krevní tlak - či zabránit jeho vzniku. Obézní jedinci, vymlouvající se, že by fyzickou zátěž nezvládli, mají v tomto případě smůlu, při patnáctiminutové chůzi se ani oni nijak zvlášť nezapotí, na obzvlášť líné lze použít argument, že co svedou tříleté děti, by mohli snad dokázat také.

Nejen u nich může následně dojít i k redukci hmotnosti, tedy za předpokladu, že se nebudou přecpávat, ke stabilizaci nervového systému. Čínská medicína razí heslo, že všechno v lidském těle vzájemně souvisí, a účinky podložky to potvrzují. Napomáhá totiž i normalizaci trávicího traktu, zmírňuje nepříjemné pocity před či v průběhu menstruace, stejně jako její sekundární negativní účinky (stres, neklid, rozladění, nervozitu).

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma