Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Podlehněte kouzlu tzv. Bílých nocí

Podlehněte kouzlu tzv. Bílých nocí
Umělecká galerie v Německu | zdroj: ThinkStock

Slyšeli jste už někdy slovní spojení Bílá noc? Pokud ne, začtěte se směle do níže napsaných řádků a dozvíte se, oč se jedná a zda také existuje na území ČR. Bílé noci se vám představují ve svém plném významu a kráse! A pokud Bílou noc znáte, v našem článku se i tak dozvíte nové zajímavosti, které jsou s tímto kulturním svátkem úzce spjaté.

Bílá noc je každoroční kulturní událost pořádaná během noci v mnoha zemích Evropy i jinde ve světě. Obvykle nabízí bezplatné vstupy do muzeí a jiných kulturních institucí ať veřejné nebo soukromé a používá tyto lokality pro výstavy nebo umělecké performance. Hlavní zásady jsou již mnoho let, zejména v severských zemích. Nicméně ve své současné podobě byl tento koncept představen poprvé v Paříži v roce 2002 a od té doby se rozšířila do mnoha dalších měst jako ŘímMontrealTorontoBruselMadridLima nebo Leeds. Svou náplní částečně odpovídá Muzejní noci nebo Noci kostelů v německy mluvících zemích.

Trocha historických faktů

V Nantes v letech 1990-1995 probíhal festival Allumées, kdy se během říjnového týdne konaly různé kulturní akce na neobvyklých místech. V roce 1997 proběhla v Berlíně první Muzejní noc.

První Bílá noc se uskutečnila v Paříži v roce 2002, kde ji prosadil starosta Bertrand Delanoë. Hlavní principy festivalu byly následující: odehrává se v noci ze soboty na neděli až do časných ranních hodin a představuje umění v místech, která nejsou veřejnosti běžně přístupná nebo jejichž prvotní funkce není umělecká. Festival se každoročně opakuje ve stejnou dobu s jiným programem.

Berlínská katedrála Berlínská katedrála | zdroj: ThinkStock

Od té doby se akce rozšířila z Paříže i do dalších měst. V roce 2003 se v Římě v polovině září uskutečnila první Notte Bianca. V roce 2005 se podobné akce konaly rovněž v dalších italských městech jako Neapol, Janov, Turín, Reggio de Calabria a Catanzaro a v anglickém Leedsu se konala první Light Night.

V roce 2003 Montreal hostil první Bílou noc v Severní Americe inspirovanou Paříží. O rok později uspořádalo Bílou noc i Toronto. Podobná akce se konala i ve Vallettě na Maltě.

V roce 2007 se objevila obdobná akce v Chicagu v květnu pod názvem Looptopia a o rok později se udála v polovině května v Limě pod názvem Noche en Blanco. Podobný festival uspořádal i Soul v srpnu a Santa Monica 19. července, ve Francii pak město Mety. V roce 2009 několik britských měst uspořádalo festival Light Night. Dne 2. října 2010 byla uspořádána první Bílá noc v Košicích na Slovensku.

Bílá noc v ČR

Pražská muzejní noc 2004 – historicky první akce tohoto typu na území České republiky – se uskutečnila 5. června 2004. Cílem Pražské muzejní noci bylo nezvyklým způsobem upozornit na muzea, galerie a další kulturní instituce na území hlavního města v netradičním nočním čase. První pražskou muzejní noc uspořádalo Národní muzeum společně s Asociací muzeí a galerií a Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Poslední jmenovaný připravil čtyři speciální muzejní autobusové linky, které křižovaly Prahou a spojovaly jednotlivá muzea a galerie. Vstup do všech objektů, stejně jako doprava zvláštními autobusovými linkami, byla pro návštěvníky muzejní noci zdarma.

Národní muzeum v Praze Národní muzeum v Praze | zdroj: ThinkStock

Těšit se můžete na další již 11. ročník této exkluzivní noční exkurze do muzeí i v následujícím roce 2013, a to přesně 8. června.

Zdroje:
prazskamuzejninoc.cz, Wikipedia

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma