Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Olympionici vědí, v čem si půjdou pro medaile. Kolekci však můžeme nosit už teď

Olympionici vědí, v čem si půjdou pro medaile. Kolekci však můžeme nosit už teď
Olympijská kolekce | zdroj: olympic.cz

Olympijská kolekce je venku. Národní barvy doplňuje zlatá, součástí materiálů je stříbro a v hlavním motivu je čitelný Mucha. Oblečení se silnou symbolikou by mělo našim sportovcům pomoci dosáhnout na medaile. Mnohem dříve, než se do něj oficiálně oblečou olympionici, jej můžeme začít nosit my. Kolekce už je totiž k dostání v síti prodejen Alpine Pro po celé republice i na internetu. 

Kolekce Soči 2014 je zajímavá svojí originalitou, použitým motivem a spojením českých národních barev se zlatou, která má symbolizovat úspěch Českého olympijského týmu. Předlohou se stala první československá známka, kterou vytvořil v roce 1918 Alfons Mucha. „Od Alfonse Muchy jsme se inspirovali především českým symbolem – lipovými listy, které se staly ústředním motivem designu oblečení. Lipové listy ve tvaru srdce jsou národním symbolem, představují především národní hrdost. Zároveň jsou prvkem přírody, k níž se jako výrobce outdoorového oblečení vztahujeme. Tvar srdce pak znázorňuje lásku ke sportu, která je potřeba pro dosažení úspěchu,“ říká Václav Hrbek, spoluzakladatel společnosti Alpine Pro, která vytvořila oblečení pro české olympioniky už potřetí.

Návrháři se museli popasovat především s odlišnými podmínkami, které panují ve dvou různých teplotních pásmech (Soči a Krasnaja Poljana). Aby se čeští sportovci cítili jak u moře, tak ve vyšších nadmořských výškách komfortně, budou vybaveni dvěma typy oblečení ve stejném designu, které se dají navzájem kombinovat. Nástupový set, v němž bude česká výprava reprezentovat na zahajovacím ceremoniálu, i souprava, ve které si budou sportovci přebírat medaile, jsou vyrobeny ze speciálních materiálů a splňují nejvyšší funkční standardy. Použity byly například molekuly stříbra nebo kukuřice.

 

Kolekci chybí výrazný prvek, jako byly holínky, přesto bude v porovnání s oblečením ostatních zemí nepřehlédnutelná. Kombinace bílé a zlaté je výrazná sama o sobě, velké oblibě se jistě budou těšit beranice. Hlavní novinkou je ale letos řada pro děti, které se obvykle chtějí sportovcům podobat nejvíce. Pro malé sportovce je připravena zmenšená kopie vest, mikin i triček.

 

Aktuální olympijskou kolekci pozitivně hodnotí i jedni z mála sportovců, kteří měli příležitost si ji v předstihu vyzkoušet. „Miluju umění a sama maluju, proto mám pro olympijské kolekce slabost. Každá je inspirovaná jiným výtvarným směrem a má své kouzlo. Při focení jsem viděla oblečení pro Soči už před několika dny. Design je čistý, se silnou symbolikou,“ říká biatlonistka Gabriela Soukalová. To akrobatická lyžařka Nikola Sudová měla možnost se ke kolekci dostat ještě o něco dříve než v rámci fotografování: „Trávím trénováním a cestováním většinu času. Vím, co sportovci potřebují. Nedávno jsem podílela na freestyle vybavení Alpine Pro. Letos jsem se zapojila i do testování oblečení pro olympiádu. V Soči se budeme pohybovat ve dvou teplotních pásmech. Na oblečení kladu vysoké nároky, kolekce u mě obstála,“ pochvaluje si Sudová. 

Zdroje:
Redakce, olympic.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma